Home

Achtergrond

Vee-exporteurs maken kans op Borgstellingsfonds

Vee-exporteurs met grote financiële schade door blauwtong kunnen misschien een beroep doen op het Borgstellingsfonds.

Minister Verburg heeft dat de Tweede Kamer toegezegd in een debat over blauwtong gisteravond. Ze zal de Kamer op de hoogte brengen van de mogelijkheden uiterlijk volgende week woensdag.

De Kamerfracties van CDA en SGP hadden gevraagd de mogelijkheid van het fonds te verkennen. VVD en PvdA sloten zich daar bij aan. De Kamerfracties vinden de bijstand voor zelfstandigheden te mager. Daarnaar verwees de minister in een brief eerder deze week.

Verburg merkte op dat het fonds eigenlijk niet is toegesneden op dit soort schade. Omdat het wel te hulp schoot bij eerdere dierziekte-uitbraken wil ze uitzoeken wat mogelijk is.

Over het verstrekken van exportcertificaten is de minister in overleg met Frankrijk en Duitsland. Nederlandse exporteurs zijn in het nadeel omdat certificaten pas worden afgegeven als vaarzen eerst worden geënt en daarna geïnsemineerd. Dat geeft meer garanties voor ziektevrije export.

Frankrijk en Duitsland verstrekken certificaten sneller. Verburg zei dat Frankrijk en Duitsland nu hebben verklaard Nederland hierin te volgen. Het knelpunt in Duitsland is nu nog dat afgifte van certificaten de bevoegdheid is van de deelstaten. Verburg overlegt daar vanmiddag telefonisch over met haar nieuwe Duitse collega.

Lees ook: Verburg verwijst vee-exporteurs naar bijstand

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.