Home

Achtergrond 215 x bekeken 7 reacties

'Varkenshouderij wordt overladen met eisen'

De Europese varkenshouderij wordt overladen met regels en eisen. Dat zei de Duitse ISN-voorman Detlef Breuer tijdens een persbijeenkomst in het Deense Herning ter gelegenheid van de landbouwbeurs Agromek.

Breuer ageerde tegen de grote hoeveelheid eisen die op de varkenshouderij afkomt op het gebied van welzijn en milieu. "Het is ongelooflijk waar ze allemaal aan denken. Regels zijn alleen maar goed voor de politici, niet voor de boeren."

De eisen komen niet alleen van de overheid, maar ook van de supermarkten in het kader van hun GlobalGap-kwaliteitssysteem. Breuer wees op het verbod op genetisch gemodificeerde grondstoffen in het veevoer en de introductie van boerderijcontroles. Het leidt allemaal tot kostprijsverhogingen die niet in de producten terug kunnen worden gehaald.

Ook Breuers Deense collega Hans Aarestrup sloot zich aan bij de kritiek van de ISN. Aarestrup maakte zelfs de vergelijking met een vliegtuig dat door alle voorzorgsmaatregelen zo veilig is dat het niet kan neerstorten. "Maar ze vergeten wel één ding, het vliegtuig kan misschien niet eens meer vliegen", aldus Aarestrup.

Ook NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg sloot zich aan bij de kritiek van zijn Duitse en Deense collega’s. Hij wijst erop dat het van groot belang blijft dat de Nederlandse varkenshouderij zeggenschap blijft houden over zijn eigen kwaliteitssystemen. "We lopen anders de kans dat we allerlei zaken opgelegd krijgen vanuit GlobalGap, die sterk kostprijsverhogend kunnen werken."

Volgens Zwanenburg is het goed merkbaar dat Duitsland tegenwoordig een exporterend land is. "Ze zijn bezorgd over zaken die hun positie kunnen bedreigen. Ze hebben toegang tot landen als Zuid Afrika en China, en dan kun je geen problemen gebruiken. Vroeger konden ze nog wel eens hun eigen probleem opeten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De varkenshouderij wordt uit Nederland uitgerookt, en dit is pas de eerste sector, zodra er geld is gaat alles wat stront produceert dit land uit.

 • no-profile-image

  Boer

  Kijk eens aan Freddie,een paar dagen later staan we al aan de wieg van een nieuw "probleem".Nu is het methaan en fijnstof.Zoals je ziet heb ik niet overdreven.Is er niets te regelen dan vind je iets uit om te regelen.Dat is het motto van de ijverige ambtenaar.

 • no-profile-image

  boertje

  He He zien er nu eindelijk eens wat meer boeren dat je hey niet van de lto moet hebben als varkens boer KOEIEN KUNNEN ER ALLS KLAAR KRIJGEN

 • no-profile-image

  Freddie

  Zullen er ook toch wat politici uit Den Haag moeten, want die produceren toch ook een hele berg regelgevingshit.

 • no-profile-image

  boer

  Keep on dreaming Freddie.Bij jullie barst het van de ambtenaren die die continu op de loer liggen om te kijken of er nog wat valt te "regelen".Is dat niet het geval dan wordt er wel weer iets bedacht want zolang ze maar iets "regelen" hebben ze bestaansrecht.Van ambtenaren kom je daarom net als van HIV nooit af.

 • no-profile-image

  Jan

  Goh VC had jij ook al het gevoel dat ze bij het LTO een beetje in te dutten,terwijl het nou toch wel eens tijd word om in aktie te komen.
  Misschien zijn ze al druk met reorganiseren van de afd varkenshouderij want als er niks gebeurt blijven er over enkele jaren maar weinig leden over.Met name de wat kleinere varkenshouders zullen dan verdwenen zijn.
  DUS KOM IN AKTIE!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Varkensboer

  In Canada worden de regels ook als maar strenger. Wij hebben ook al jaren IKB en dat soort ongein. Een tijd geleden werden internationale kopers van varkensvlees gevraagd waarom ze in Canada hun inkopen deden. Het verrassende antwoord was dat het niets te maken had met IKB of wat dan ook. Ze komen naar Canada omdat ze de beste kwaliteit in de wereld willen voor de laagste prijs. Niets anders.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.