Home

Achtergrond 174 x bekeken

'Variabele hypotheken fors duurder'

Huizenbezitters met een variabele hypotheek hebben hun rentelasten in korte tijd fors zien toenemen.

Dit komt vooral doordat banken door de financiële crisis een hogere risicopremie berekenen.

Dit meldde de vergelijkingssite Independer.nl vandaag. Banken hebben in korte tijd de risico-opslag verhoogd van 0,6 tot 1,5 procent naar 1 tot 2 procent. Een enkele bank komt zelfs boven de 2 procent uit.

Volgens Independer-directeur Edmond Hilhorst brengen banken consumenten een extra premie in rekening voor de hogere kosten die zij hebben bij het lenen van geld van andere banken. Ook verhogen sommige banken hun marge omdat er grote behoefte is aan extra winstgevendheid, zegt hij.

Volgens Independer is de variabele rente in drie jaar tijd opgelopen van ongeveer 4 procent naar 6,5 tot 7 procent. Daardoor kunnen de maandlasten met honderden euro's zijn opgelopen. Hilhorst vermoedt wel dat een groot deel van de huizenbezitters die enkele jaren geleden een variabele hypotheek hebben afgesloten inmiddels is overgestapt naar een rentevaste hypotheek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.