Home

Achtergrond

Van der Laan deelt veel ideeën met Vogelaar

Eberhard van der Laan, de nieuwe minister voor Wonen, Wijken en Integratie, blijkt veel ideeën te delen met zijn voorganger Ella Vogelaar.

Vogelaar moest eerder deze maand aftreden omdat haar partij de PvdA vond dat zij haar gezag had verloren.

Volgens de nieuwe minister is het duidelijk ”dat er eigenlijk meer geld nodig is” voor zijn beleidsterreinen. ”Ik heb een goed gesprek gehad met de minister van Financiën. Ik ben er wel mee bekend dat de minister van WWI niet heel veel middelen heeft.”

Tegelijkertijd bekijkt Van der Laan of de winstbelasting die corporaties moeten gaan betalen geen averechts uitwerking heeft. Dat geldt ook voor de solidariteitsheffing voor alle Nederlandse woningcorporaties, waarmee corporaties in de veertig Vogelaarwijken ondersteunt worden.

Van der Laan vindt dat de Antillen de discussie over een databank met Antilliaanse probleemjongeren niet moeten betrekken in de gesprekken over de nieuwe staatsrechtelijke inrichting van de eilanden. Hij heeft veel begrip voor hun argumenten. ”Maar het verzoek om de verwijsindex komt niet uit de lucht vallen.” Van der Laan noemt het dossier geen wespennest maar wel een moeilijk nest.

De minister wil ervoor waken dat problemen met jongeren van buitenlandse afkomst niet worden opgeblazen. ”Ik heb het idee dat er gevallen zijn die ’geabsoluteerd’ worden”, stelt hij. ”Ik ken ook wel een paar Hollandse jochies. Ik ben niet hier om dingen te verhullen, maar ook niet om bij elk incident te zeggen dat het een integratieprobleem is.”

Als voorbeeld van een ”schijndiscussie die niet in de juiste context is geplaatst”, noemt Van der Laan een lampionnenoptocht die vorige maand in de Haagse wijk Transvaal zou zijn verstoord door straatterroristen. ”Iedereen in de wijk heeft gezegd: dit was echt een flutincident.”

Als een van de problemen met de integratie noemt Van der Laan het gebrek aan een goede opvoeding van veel migrantenjongeren. ”Het draait vooral om opvoeding. Daar kunnen we heel wat meer bieden èn vragen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.