Home

Achtergrond

Van der Hoeven krijgt steun voor klimaatsatelliet

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft woensdag in Den Haag steun gekregen voor een klimaatsatelliet, die Nederland in de ruimte wil brengen.

Tijdens een conferentie van ruimtevaartministers verzekerde Van der Hoeven zich van de financiële hulp van haar collega's.
Daardoor kan Nederland in 2014 een meetinstrument lanceren dat meer inzicht moet geven in de oorzaak van klimaatverandering en luchtverontreiniging. De satelliet waaraan het meetinstrument wordt bevestigd, kost 115 tot 130 miljoen euro. Voor de bouw van het instrument, Tropomi genaamd, heeft het kabinet 78 miljoen euro beschikbaar gesteld. ,,Met de data van Tropomi kan het KNMI adequaat smogalarm geven'', zegt Van der Hoeven.
De lancering is onderdeel van het programma voor aardobservatie van ESA, het Europese Ruimtevaart Agentschap. Bij de ruimtevaart richt Nederland zich sinds een aantal jaren vooral op aardobservatie. Volgens Van der Hoeven is Nederland binnen Europa daarin koploper. Het hele project is begroot op 857 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.