Home

Achtergrond 297 x bekeken

VVD wijzigt landbouwparagraaf in programma

De VVD past de landbouwparagraaf van het verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement op drie punten aan. Dat is besloten op de algemene vergadering van de partij vandaag in Rotterdam.

In tekst komt nu te staan dat de financiering van de landbouwuitgaven moet worden gedecentraliseerd naar de lidstaten. In de oorspronkelijke tekst van de programmacommissie stond dat het landbouwbeleid moet worden gedecentraliseerd naar de lidstaten, nadat het drastisch is hervormd.

Die formulering ontlokte heftige kritiek bij de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer en het Europees Parlement en bij de landbouwcommissie van de VVD. Want daarmee nam de VVD radicaal afscheid van het Europees landbouwbeleid, en dat kon niet de bedoeling zijn.

In het programma blijven de drastische hervormingen overeind maar beperkt de decentralisatie zich tot de financiering. Ook wordt de tekst zodanig aangepast dat duidelijk is dat die hervormingen niet voor 2013 plaatsvinden.

De tekst over de WTO-onderhandelingen wordt ook aangepast aan de wens van de landbouwcommissie. Er wordt meer in benadrukt dat alle handelsblokken de steun aan de landbouw gelijkmatig verminderen.

Op de landbouwparagraaf waren vanuit partijgeledingen 12 amendementen ingediend. Daarvan was er één van de landbouwcommissie, die de paragraaf volledig had herzien. Daaruit werden drie punten overgenomen, maar niet het amendement zelf, evenmin als de andere 11 amendementen.

Zie ook: VVD-lijsttrekker Hans van Baalen is blij met de veranderingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.