Home

Achtergrond

VVD weer op het goede spoor

Met kleine maar essentiële aanpassingen van het verkiezingsprogramma kan VVD weer stemmen trekken bij boeren.

De meest rauwe en boeronvriendelijke passages gaat de VVD veranderen in zijn verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement. Dat is besloten op de algemene vergadering van de partij, afgelopen zaterdag in Rotterdam. De inspanningen van de VVD-landbouwcommissie zijn niet tevergeefs geweest, al is de oorspronkelijke tekst in het programma niet geheel vervangen door een alternatief dat de VVD-landbouwers hebben aangereikt in amendement 45.

Beleid ontmanteld

De veranderingen waren hard nodig. De oorspronkelijke tekst van het concept-verkiezingsprogramma was totaal ontspoord. Daarin werd op bijna rabiate toon de ontmanteling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU aangekondigd, of geëist. Dat beleid zou eerst drastisch hervormd moeten worden en vervolgens gedecentraliseerd naar de lidstaten. Nou, dan hou je niets gemeenschappelijks meer over en dan heeft de landbouw het nakijken. De VVD vindt dat beleid gewoon veel te duur en wil er daarom vanaf. Die negatieve geest jegens het Europese landbouwbeleid bleek uit tal van zinnetjes in het conceptprogramma.

VVD’ers schrokken er zelf van

De landbouwmensen in de VVD schrokken zelf van de toon en de onrealistische voorstellen van de op dat landbouwpunt weinig competente programmacommissie onder leiding van Frits Bolkestein. Het concept bracht Janneke Snijder-Hazelhoff en Jan Mulder in verlegenheid. Immers, zij zouden deze partijvisie in de Tweede Kamer en in het Europees Parlement moeten uitdragen en verdedigen. Zij zagen wel aankomen dat ze met die tekst onmogelijk de boer op konden. Hun partij zou de resterende boeren die nog op de VVD stemmen definitief naar het CDA jagen. Beide parlementariërs hebben achter de schermen veel gedaan om de tekst op essentiële punten te wijzigen, tot aan de laatste uren voor de algemene vergaderingen waar de leden over de definitieve tekst zouden besluiten.

Eigenwijze programmacommissie

De – zeer eigenwijze – programmacommissie had de vergadering te voren geadviseerd het amendement 45 van de landbouwcommissie niet over te nemen. Staande de vergadering bleek de commissie wel bereid er drie – inderdaad – essentiële punten in te wijzigen. In de tekst komt nu te staan dat de financiering van de landbouwuitgaven moet worden gedecentraliseerd naar de lidstaten. In de oorspronkelijke tekst van de programmacommissie stond dat het landbouwbeleid moet worden gedecentraliseerd.

Hervormingen blijven overeind

In het concept-programma van de VVD blijven de drastische hervormingen wel overeind, maar ze worden nu op termijn gesteld. De tekst wordt zodanig aangepast dat duidelijk is dat die hervormingen niet voor 2013 plaatsvinden.
Een derde aanpassing betreft de tekst over de WTO-onderhandelingen. Er wordt nu méér in benadrukt dat alle handelsblokken de steun aan de landbouw gelijkmatig verminderen.
Hiermee zijn de scherpste kantjes nu van de eerste versie van het VVD-verkiezingsprogramma afgeveild, maar daarmee is de landbouwparagraaf van de VVD nog steeds geen sympathiek verhaal voor de Europese landbouw. Hans van Baalen, de lijsttrekker, en Jan Mulder zullen in de campagne veel moeite moeten doen om de landbouwkiezers ervan te overtuigen dat de VVD weer op het goede spoor zit.

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.