Home

Achtergrond 181 x bekeken

Urker verzet tegen grootste windmolenpark

Het bedrijfsleven van Urk heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen voor de bouw van het grootste windmolenpark van Nederland bij het dorp.

Dat maakten de Bedrijfskring Urk en de Vereniging van Visgroothandelaren Urk woensdag bekend. Rijk, provincie en de gemeente Noordoostpolder willen het park met tachtig tot honderd molens ten noorden en zuiden van Urk aanleggen. Een deel van de windwieken komt in het water te staan. Het bedrijfsleven van Urk vindt dat dit het uitzicht op het dorp verpest voor bootpassanten op het IJsselmeer.

”Dat gaat ten koste van de ontwikkeling van de toeristische economie in ons dorp”, zegt voorzitter Evert Jansen van de bedrijfskring. Ook zou het park de groei van een bedrijventerrein in Urk en de aanleg van een buitendijkse haven in de weg staan. Het bezwaar van het bedrijfsleven wordt gesteund door de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, VNO-NCW/MKB Flevoland en de Stichting Urk Promotie.

Volgens de bezwaarmakers zijn er genoeg alternatieven voor groene energie in de polder en Urk. ”Onlangs hebben wij een gesprek gevoerd met de Gasunie over de mogelijkheden voor het winnen van gas uit onder meer visafval. Daarbij zouden ook afvalstromen uit de agrarische sector kunnen worden betrokken.” Jansen denkt ook aan zonnecollectoren op de daken van de boerenschuren in de polder en de visbedrijven op Urk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.