Home

Achtergrond 252 x bekeken

Uitwisselbaarheid GMP+ en QS nog onvoldoende

Het Productschap Diervoeder (PDV) is niet tevreden over de voortgang van de gesprekken over uitwisselbaarheid van de certificatieschema’s GMP+ en QS voor diervoeders.

QS (Qualität und Sicherheit) is het Duitse kwaliteitssysteem. Het doel was om per 1 januari 2009 volledige uit- en inwisselbaarheid te hebben bereikt. De verwachting is nu dat dit een jaar later wordt. Dit blijkt uit een stuk dat is besproken in de PDV-bestuursvergadering. Het overleg is constructief, maar verloopt langzaam.

Volgens het PDV zijn er vooral meningsverschillen over certificatievoorwaarden, zoals de minimum audittijd, de frequentie van het onderzoek naar de bedrijfsvoering (audit) en het toezicht daarop. Hierdoor zijn de waarborgen voor de certificatiekwaliteit volgens het PDV onvoldoende.

Een ander verschil is dat QS de voorwaarde stelt dat, ook bij uitwisselbaarheid van QS en GMP+, bedrijven toch QS deelnemer moeten worden. Dat heeft te maken met een verschil in benadering. QS wil een gesloten systeem zijn en een rechtstreekse relatie met de bedrijven hebben. Het PDV daarentegen heeft als GMP+ systeembeheerder alleen een indirecte relatie met de bedrijven via de certificatie-instellingen.

Tot nu toe is er een beperkte uitwisselbaarheidsovereenkomst gesloten tussen PDV en QS. Deze overeenkomst loopt tot eind 2008. Het PDV wil QS nu voorstellen om voorlopig vanaf 2009 QS-bedrijven alleen voor GMP+ te erkennen als de QS-audit is uitgevoerd door een door PDV geaccepteerde certificatie-instelling en auditor. Ook moet het QS bedrijf GMP+ deelnemer worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.