Home

Achtergrond 157 x bekeken

Uitbreiding EU met Balkanlanden kan versneld

De landen op de westelijke Balkan kunnen versneld stappen zetten richting lidmaatschap van de Europese Unie, als ze er maar voor zorgen dat ze door gaan met hervormen en aan alle eisen van de EU voldoen.

Het komende jaar wordt in dat opzicht cruciaal voor de westelijke Balkan. Dat schrijft EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) in zijn jaarlijkse rapport over de economische en politieke voortgang in de landen die lid willen worden van de EU. Het rapport wordt woensdag openbaar. Drie landen (Kroatië, Turkije en Macedonië) zijn officieel kandidaatlid, vijf andere (Albanië, Bosnië, Kosovo, Montenegro en Servië) willen dat graag worden.

Kroatië loopt voorop. Het land is al enige tijd bezig de eigen wetten aan te passen aan de EU-regels en maakt gestage voortgang. Rehn is van mening dat Kroatië in dit tempo de zogeheten 'toetredingsonderhandelingen' met de EU eind 2009 kan afronden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.