Home

Achtergrond

Uit de uiterwaarden, naar huis

John Spithoven drijft zijn jongvee uit de uiterwaarden bij het Utrechtse Wijk bij Duurstede naar de veewagen.

Het waren de laatste pinken die Spithoven vandaag op stal zette op zijn bedrijf in het nabijgelegen, Gelderse Maurik. Nadat hij ze thuis had gebracht werden de dieren geschoren. Spithoven houdt het jongvee zelf aan. De melkveehouder pacht de natuurgronden in de uiterwaarden, waar hij zijn jongvee weidt. De gisteren opgehaalde dieren liepen op het laatste stukje waar het nog redelijk droog was en waar nog gras stond. Foto William Hoogteyling

Een medewerker van loonwerk- en grondverzetbedrijf Bongers uit Tiel maakt in Rijswijk een perceel winterklaar. Het betreft 7 hectare waarvan vorige week bieten zijn geoogst. Na het ploegen en frezen heeft Bongers wintertarwe ingezaaid. Volgens Gerrit Bongers is de klus buitengewoon soepel verlopen. "We hebben - gezien de nattigheid - geluk dat het een bietenveld was en geen veld waar mais gestaan heeft. Dan is na de oogst de grond aardig kapotgereden." Foto William Hoogteyling

Een medewerker van loonbedrijf Den Hartog is druk met het uitfrezen van greppels. Eigenaar Huib den Hartog verwacht dat hij hiermee nog zeker veertien dagen werk heeft bij diverse boeren. "Door het natte weer konden we lange tijd niet op het land. Nu gaat het, al is de grond nog flink nat." Het greppelen is een van de weinig agrarische winterklusjes voor de loonwerker. Foto William Hoogteyling

Medewerker Bouke Zuidema van akkerbouwer Jaap Botma in het Friese Oosternijkerk plaatst bamboestokken op percelen die pas zijn ingezaaid met wintertarwe. Aan de stokken hangen lange linten om de ganzen zo veel mogelijk weg houden van de tarwepercelen, zegt Zuidema. "Je moet de stokken wel op tijd plaatsen. Als je dat pas doet als de ganzen al op het perceel zitten ben je te laat. Door de stokken te plaatsen komen er minder ganzen op het perceel en soms blijven ze zelfs helemaal weg. Ik plaats minimaal één stok per hectare. We verbouwen 80 hectare wintertarwe, maar het kost niet zoveel tijd om de stokken te plaatsen", aldus Zuidema. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.