Home

Achtergrond 169 x bekeken

USDA verwacht nog hogere tarweoogst

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de wereld dit seizoen 682,4 miljoen tarwe oogst.

Sinds mei dit jaar heeft de USDA de oogstprognose van tarwe met 26 miljoen ton verhoogd, meldt het Duitse marktbureau ZMP.

Ten opzichte van de laatste schatting van november heeft de USDA de prognose verhoogd met 2,2 miljoen ton. Vooral de tarweoogsten in de EU, Rusland en de landen rondom de Zwarte Zee zijn hoger uitgevallen dan de USDA in eerste instantie dacht.

Op het Zuidelijk Halfrond, waar de graanoogst net is begonnen, valt de oogst juist tegen. De USDA verwacht dat Argentinië 11 miljoen ton tarwe oogst. Dat is 1 miljoen ton minder dan dat de USDA vorige maand dacht. De oogstprognose voor Australië is met 1,5 miljoen ton verlaagd naar 20 miljoen ton tarwe.

De USDA verwacht dat het wereldverbruik van tarwe dit seizoen 2008/2009 uitkomt op 656,5 miljoen ton. Dat is 38,3 miljoen ton meer dan vorig seizoen aan tarwe is verbruikt. De stijging van het verbruik komt vooral doordat de voerfabrieken meer tarwe verwerken. De USDA denkt dat dit seizoen 124 miljoen ton tarwe in het veevoer wordt verwerkt. Dat is 29 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Het veevoer wereldwijd bestaat gemiddeld voor 19 procent uit tarwe, 4 procentpunten meer dan vorig seizoen.

De USDA verwacht dat de wereldwijde eindvoorraad aan tarwe op 30 juni volgend jaar uitkomt op 145,3 miljoen ton. Dat is genoeg voor tachtig dagen, tien dagen meer dan eind seizoen 2007/2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.