Home

Achtergrond

Twaalf jaar geëist voor fatale steekpartij

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft gisteren twaalf jaar cel geëist tegen de 18-jarige Vincent M. uit Leeuwarden die Niels Kooistra begin augustus op straat neerstak met een priem.

Aanleiding voor de steekpartij was een ruzie. Niels Kooistra liep door de priemsteken een dwarslaesie op en raakte vanaf zijn nek verlamd. Hij kon niet meer zelfstandig ademen. Op 15 augustus liet hij zijn medische behandeling stopzetten waarna hij overleed.

Niels en zijn vriendin fietsen in de nacht van 1 op 2 augustus van een feestje naar huis. Vlak bij hun huis komen ze twee jongens tegen. Niels roept 'middei' (middag in het Fries) tegen ze. Dit is als grap bedoeld, gezien het late tijdstip. Een van de jongens, Vincent M. kan de grap niet waarderen en interpreteert dit als scheldwoord 'mietje'. Hij reageert zeer agressief. Hij duwt en trekt aan Niels, waardoor er over en weer een aantal rake klappen vallen.

Een vriend van de verdachte weet tussenbeide te komen, waarop Niels en zijn vriendin besluiten weg te gaan. Zij nemen in die tussentijd wel de jas van Vincent M. mee die daar op straat lag. Thuis krijgen ze spijt en besluiten de jas terug te brengen.

Deze daad wordt Niels niet in dank afgenomen. Hij wordt vier keer gestoken, waaronder in zijn nek. Zo loopt hij een volledige dwarslaesie op. Het OM is van oordeel dat de verdachte veroordeeld moet worden voor poging tot moord. De advocaat van de verdachte vindt de eis buitensporig. ,,Mijn cliënt geeft toe dat hij fout is geweest. Hij heeft ook enorm veel spijt'', aldus de advocaat.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen redenen voor strafvermindering. De inmiddels 18-jarige Vincent M. is al eerder in contact geweest voor geweldsdelicten bij de kinderrechter en heeft eerder mensen fysiek bedreigd.

De rechter doet op 2 december uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.