Home

Achtergrond 1 reactie

Tijdelijk spenen zorgt voor minder last van speendip

Biggen die tijdelijk gespeend zijn tijdens de zoogperiode presteren beter in de biggenstal.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marieke Berkeveld aan de Universiteit van Utrecht.

Nadat de biggen helemaal gespeend zijn eten en groeien ze beter. Ook hebben ze een gezonder darmstelsel en minder stress. Het tijdelijk spenen maakt het mogelijk om biggen langer te zogen, zoals ook in de natuur gebeurt, zonder dat dat ten koste gaat van de productie. Door de biggen dagelijks enkele uren bij de zeug weg te halen komt de eisprong op gang, waardoor de productie per zeug per jaar gelijk kan blijven.

De biggen profiteren ondertussen van een langere zoogperiode en het geleidelijk wennen aan vast voer. Hierdoor hebben ze veel minder last van een speendip. Uit eerder onderzoek van Wageningen Universiteit bleek al dat de productiviteit van de zeug niet lijdt onder geleidelijk spenen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Evert Voortman

    Wij hebben hier veel belangstelling voor maar hoe gaan wij dit organiseren met de huidige stal indeling en diergezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.