Home

Achtergrond 163 x bekeken

Tican behaalt fors lagere winst bij hogere omzet

Het Deense vleesconcern Tican moet de nabetaling aan de leveranciers ten opzichte van vorig jaar naar beneden bijstellen.

De nabetaling van ruim 8,7 cent per kilo die Tican betaalt aan haar leveranciers is nog wel iets hoger dan die van zustercoöperatie en concurrent Danish Crown, maar is wel een kleine 0,7 cent lager dan in 2006/07.

Het bedrijf behaalde over het op 30 september afgesloten boekjaar 2007/08 een fors minder resultaat. De winst van het concern zakte met 1,75 miljoen euro naar rond gerekend 10 miljoen euro, hoewel de omzet met 10 procent steeg naar 550 miljoen euro. Vorig jaar kwam Tican’s winst uit op 12 miljoen euro, ruim 7 miljoen minder dan het jaar daarvoor.

Eén van de oorzaken van de teruggelopen winst is het exportverbod van Rusland waarmee het concern sinds 1 mei dit jaar te kampen heeft. De Russen sloten de grens voor Deens varkensvlees op grond van de aanwezigheid van antibiotica. Tican topman Ove Thejls gaf in juni al aan dat dit importverbod de Deense sector € 1,10 tot € 1,35 per varken zou kosten.

Tican verwerkte het afgelopen boekjaar 1,8 miljoen varkens. Dat was 5 procent meer dan in het voorgaande jaar, maar zorgde tevens voor hogere kosten omdat een avondploeg moest worden ingevoerd in de slachterij.

Of registreer je om te kunnen reageren.