Home

Achtergrond 176 x bekeken

Ter Horst: meer burgers moeten rampen oefenen

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dat voortaan veel meer burgers deelnemen aan rampenoefeningen.

Wat haar betreft doet iedereen daar eens in de drie jaar aan mee, bij voorkeur in de eigen woonplaats. Op die manier moeten mensen beter in staat worden zichzelf te redden als zich een echte ramp of crisis voordoet. Ter Horst stelde dat donderdag voor tijdens het jaarlijkse veiligheidscongres in Rotterdam.

Bij de landelijke overstromingsoefening die vorige week werd gehouden, was slechts een kleine rol weggelegd voor inwoners van ’getroffen’ plaatsen.

Ter Horst hamert de laatste tijd voortdurend op het belang van zelfredzaamheid. Het is volgens haar duidelijk dat mensen in de eerste uren en mogelijk zelfs de eerste dagen na een ramp op zichzelf zijn aangewezen. ”Er kan een moment komen dat je je met je huis- of buurtgenoten alleen moet zien te redden”, zei ze.

Daarom vindt de bewindsvrouw ook dat in 2010 in elk huishouden naast het telefoonboek en de Gouden Gids een Nationaal Handboek Zelfredzaamheid moet liggen. Volgend jaar komt er een proef voor zo’n handboek waarin algemene gegevens staan, maar ook specifieke informatie over de eigen regio. In Singapore, waar Ter Horst eerder dit jaar op bezoek was, is zo’n handboek volgens haar al jaren bekend en werkt het goed.

De bewindsvrouw opende tijdens het congres een kennis- en adviescentrum polarisatie en radicalisering. Burgers, wijkagenten, docenten en bijvoorbeeld gemeenteambtenaren kunnen er terecht voor advies en informatie over de aanpak van problemen die hiermee te maken hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.