Home

Achtergrond 5 reacties

Tekort aan suiker groeit

Het wereldwijde tekort aan suiker groeit. Dat komt omdat de vraag sneller groeit dan de productie.

De International Sugar Organisation (ISO) voorspelt dat er dit seizoen 2008/2009, dat loopt van oktober tot en met september, een tekort zal zijn van 3,6 miljoen ton. Het volgende seizoen 2009/2010 groeit het tekort naar 4,5 tot 5 miljoen ton, verwacht het internationale marktbureau voor de suikersector.

Het tekort van dit seizoen wordt volgens de ISO veroorzaakt door de tegenvallende productie in India. Bovendien daalt de productie in de EU als gevolg van de hervorming van het Europese suikerbeleid. Daardoor krimpt de wereldvoorraad aan suiker dit seizoen naar 8,7 miljoen ton. Als gevolg van de krapte stijgt de productie in Brazilië en een aantal ontwikkelingslanden, voorspelt de ISO.

Ook de wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat de komende twee oogstseizoenen de vraag naar suiker groter zal zijn dan het aanbod. De FAO heeft daar vorige week een rapport over uitgebracht. De productie zal dit seizoen 5 procent dalen. Dit betekent in principe een betere prijs, maar veel hangt volgens de FAO af van de economische ontwikkelingen en het toelatingsbeleid van de VS en Europa voor bioethanol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a nonymus

  alleen tegen betaling ben ik bereid de teelt van suikerbiet weer in overweging te nemen. teelt rond de fabriek zal wel door aaltjes gereguleerd worden. de toekomst gloort veelbelovend. tkh30b fout gedecodeerd misschien yy4fkbo

 • no-profile-image

  a.l

  Als stevia werd gebruikt zouden er 2 problemen opgelost zijn. 1 het tekort, 2 stevia is beter voor de mens.

 • no-profile-image

  boer

  Shit man, ik heb net mijn suikerqoutum verkocht...........;-0

 • no-profile-image

  Karel

  De wereldvoorraad krimpt door verminderde produktie. De verminderde produktie wordt verwacht voor dit jaar en volgend jaar. De voorraad krimpt hierdoor. Dan is er nog steeds geen tekort in de wereld.
  En als er meer suiker nodig is, trekt de prijs aan. Is de suiker nodig voor voedsel dan zal de alcoholproduktie in Brazilië dalen ten voordele van de voedselproduktie. Dan is er nog geen suikertekort.
  Boer heb geen spijt ervan dat je geen suikerbieten meer teelt. Zij die de suikerbieten telen vrezen voor een gezonde opbrengstprijs. En zit het een jaar mee, dan is dat fijn voor ze. Maar structureeel een goede prijs ontvangen, is waar zij op hopen.

 • no-profile-image

  bietje

  boer je had eerst moeten nadenken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.