Home

Achtergrond 6 reacties

'Te veel insecticide in Nederlandse komkommers'

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) in België heeft bij controles te veel insectide aangetroffen in een partij komkommers uit Nederland.

Het FAVV maakte vrijdag bekend dat een overschrijding van de norm voor methomyl is vastgesteld. In Nederland wordt methomyl gebruikt als insecticide in de tuinbouw.

Het FAVV heeft het Europees Voedselagentschap op de hoogte gebracht. Komkommers die de laatste dagen zijn geleverd, worden teruggeroepen. Detailhandelaars moeten hun klanten door middel van affiches op de hoogte brengen en ze aanraden de producten weer naar de winkel te brengen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burger

  waren het wel nederlands geteelde komkommers? Niet perongeluk buitenlandse waar een nederlands etiket op is gezet omdat de controle in belgie minder steng is?
  In de eerste helft 2007 heeft het VWA 17 MRL overschrijdingen gevonden van nederlands geteeld waarvan er 8 bewijsbaar niet Nederlands geteelt konden zijn gezien het middelen gebruik of de tijd van het jaar.
  Waarvan acte, wat niet wegneemt dat als het een nederlandse knoeier is hij gestraft moet worden.

 • no-profile-image

  oke

  een opmerking Methomex/lannate is een toegelaten middel dat door telers in Nederland gebruikt mag worden tot maart 2009. Vanaf dan heeft het middel geen toelating meer in Nederland. Met de rest van jullie verhaal ben ik het eens.

 • no-profile-image

  Rinie

  Wie verkeerd bezig is komt zichzelf een keer tegen maar schaadt tevens collega's in de sector die zich wel houden aan de richtlijnen.

 • no-profile-image

  burger

  F.T.P. het laatste wat jij stelt is waar. Sta ik volkomen achter en daarom moeten de VWA onderzoeken ook veel sneller openbaar. Maar wat ik bedeolde is, het is zo gemakkelijk om spaanse Komkommers te verkopen als nedeerlands geteeld. Als importeur weet je dat het niet goed zit maar je hebt die partij wel gekocht. dan moet hij wel weer weg anders kost het geld. (Logisch) Dus ompakken in hollandse dozen en weet verkopen.
  ik veronderstel dat het zo gegaan zou kunnen zijn.
  DAAR kunnen jullie in het westland best eens tegen protesteren en mee doen om de onderzoeken openbaar te krijgen.

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Denk hier eens over na.Methomex/lannate is in Nederland verboden,de komkommers moeten dus uit de handel,wat veel financieele schade voor de persoon in kwestie aan richt.Wat de actie trouwens niet goed praat.
  Waren het nou Spaanse of Marrokaanse komkommers geweest,dan is er schijn baar geen probleem en mogen de komkommers gewoon verkocht worden.
  Resumerend: Nedederlandse komkommers met methomyl zijn schadelijk voor de volksgezondheid en Spaanse niet.Word nou eens wakker mensen!Als een middel in Nederland verboden is kan het niet zo zijn dat import product met dat middel erop wel verkocht mag worden.De afnemer/consument is namelijk dezelfde persoon die schijnbaar beschermd moet worden.Als een middel in Nederland is verboden hoort het ook niet op import product!

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Burger,Ik ben het met je eens hoewel ik kan me voorstellen dat het wel Ned.komkommers waren gezien het einde van het seizoen.Zijn het spaanse dan moet degene die ze omgepakt heeft en als Ned. verkocht heeft gewoon keihard worden aangepakt.Het is verboden,en brengt schade toe aan de sector.
  Het is alleen jammer dat niemand er wat aan doet,toevallig deze keer dan,het gebeurd namelijk veel vaker.Rij je te hard krijg je direct een bekeuring,maar dit soort zaken,daar kijkt eigenlijk niemand naar om.Misschien is het wachten op een schandaal zoals de melanine uit China.Tot die tijd is de consument,maar ook de tuinder,die wel de regels volgt de klos.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.