Home

Achtergrond 203 x bekeken 4 reacties

Tamtam waterschappen

Al heel lang stemmen Nederlanders voor waterschappen, al weten velen niet wat ze ermee aanmoeten.

Het feit dat voor het eerst volgens het politieke lijstenstelsel wordt gestemd en veel tamtam wordt gemaakt, zou dat moeten veranderen. Dat gaat niet gebeuren, en dat is maar goed ook.

De verkiezingen voor deze vierde bestuurslaag leveren een schijndemocratie op, al is er voor boeren iets meer te winnen dan voor de gemiddelde burger. De schappen doen er alles aan een andere indruk te wekken, maar het betreft puur uitvoerende organisaties. Zij moeten overstromingen voorkomen en de waterkwaliteit in de gaten houden. Alle beslissingen over ruimtelijke ordening in het werkgebied liggen bij gemeenten of provincies, en in een enkel geval bij het rijk als bijvoorbeeld op nationale schaal dijken worden versterkt.

De politieke laag op de waterschappen moet de instantie een democratisch tintje geven, maar daarvan is geen sprake als zoals de vorige keer minder dan 20 procent van de stemgerechtigden opkomt. Ondanks alle krantjes, debatten, folders, plakaten en heuse stemwijzers is te voorspellen dat de opkomst dit keer nog lager zal zijn. De verkiezing leeft totaal niet.

Het is de hoogste tijd door te pakken en de 26 resterende waterschappen onder te brengen bij de provincie. Dat moet het signaal zijn als ruim 80 procent tussen 13 en 25 november níet gaat stemmen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Hoezo verkiezingen voor waterschappen? Wanneer komen de kranten,folders en plakkaten? Of zijn ze als openhaardaanmaak herkend en als zodanig verdwenen? Graag meer duidelijkheid bij de volgende verkiezingen.

 • no-profile-image

  boerin

  Dure reclame-campagne's.
  Wie mogen er stemmen ? Waar moet de stem uitgebracht worden ? Op 11 november heb ik deze informatie nog niet ! Ondanks alle informatie MIST de ALLER BELANGRIJKSTE informatie om te gaan stemmen tussen 13 en 25 november.
  IK vind het niet vreemd dat er weinig mensen gaan stemmen.

 • no-profile-image

  Kees Schep

  Volgens mij is het een slechte zaak dat er politieke partijen mee gaan doen tijdens de waterschapsverkiezingen. Bestuurders van het waterschap behoren gekozen te worden op basis van deskundigheid en niet op basis van een politieke kleur. Dit kan betekenen dat we elke vier jaar een ander waterschapsbeleid gaan krijgen. Daarnaast bestaat nu het gevaar dat het waterschap zich steeds meer bezig gaat houden met natuurontwikkeling. Dit terwijl het waterschap er is voor veiligheid, waterkwaliteit en waterkwantiteit. Wat mij betreft is dit meteen de laatste keer dat er politieke partijen meedoen. Groeten Kees

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  deze opinie van een landbouw blad staat in geen verhouding met het doel en het belang van de landbouw met een goed waterbeheer . Een lage opkomst is ook een teken van vertrouwen dat de ingezetene tevreden zijn. Een voorbeeld: een plaatselijke voetbal vereniging met 1000 leden, opkomst op de jaarvergadering pakweg 5% moet de club dan opgedoekt worden? of is dit een teken van tevredenheid Als je goede schoenen wil weggooien moeten de nieuwe wel passen. ik denk het niet

Of registreer je om te kunnen reageren.