Home

Achtergrond 520 x bekeken

Strijd om de beste neus voor natuurgerijpte kaas

Ruim vierhonderd kaaskeurders werpen in het Mercure-hotel in Bunnik hun neuzen en smaakpapillen in de strijd.

Vandaag en morgen kunnen ze hun beoordelingsvermogen aan elkaar meten. Degene die als beste kaaskeurder uit de bus komt, krijgt vrijdag de prijs uitgereikt in de Goudse schouwburg. Het Nederlands Nationaal Kaas Concours wordt elk jaar gehouden en stelt niet zozeer de kaas centraal als wel de beoordelaar ervan. Doel van de keuringen is uiteindelijk wel om de Nederlandse natuurkazen hun authentieke imago te laten behouden. Dat kan alleen als deze kazen niet worden beoordeeld volgens puur technische maatstaven, maar door echte kaaskenners er hun professionele oordeel over te laten geven. Het gezag van de getrainde neus en tong staat gerant voor echte kwaliteit. Foto Wil Groenhuijsen

Ondanks protest van boeren en ongeveer 15.000 andere actievoerders is er vanochtend een trein met 23 ton kernafval uit het Franse La Hague aangekomen in het Noord-Duitse Dannenberg. Het radioactieve afval is daar op vrachtwagens geladen voor de laatste 20 kilometer van het transport naar Gorleben, waar het wordt opgeslagen. Betogers wierpen vandaag met trekkers en andere afzettingen blokkades op tussen Dannenberg en Gorleben. Boeren uit de regio sloten zich aan bij de actie, omdat ze vrezen dat hun producten een slechte naam krijgen vanwege de opslag van radioactief afval in de buurt. Foto ANP

Deelneemsters aan de Miss Ganzenhoedsterverkiezing drijven ganzen door de straten van het Drentse Coevorden. Sinds vijftig jaar herleeft het Drentse dorp elk jaar de traditie uit de vijftiende eeuw, toen ganzen voor de kerst naar de markt werden gedreven. Zoals bij elke miss-verkiezing moeten de kandidaten zich kort voorstellen op een podium, waarna een winnares wordt gekozen. Dit jaar won de veertienjarige Marloes Hagel. Zij is de rest van het jaar het gezicht van haar dorp. Foto ANP

Op de stoep van een supermarkt in Beijing ligt een enorme stapel Chinese kolen. Ooit was Chinese kool de wintergroente bij uitstek en werd in grote hoeveelheden verorberd door de inwoners van de Chinese hoofdstad. De koolsoort is echter uit de gratie geraakt doordat de meeste stadse Chinezen meer geld kunnen uitgeven aan hun voedsel. Ze kiezen steeds vaker voor meer variëteit op hun bord en kopen groenten uit andere delen van het land of zelfs uit het buitenland. Alleen ouderen, vaak afhankelijk van een mager pensioen, kiezen nog voor de ouderwetse kool. Foto EPA

Medewerkers van draineerbedrijf Wicks Drainage uit het Friese Anjum zijn bezig met het aanleggen van een nieuw drainagesysteem op een perceel van akkerbouwer Folkert van der Zee. De vorige drainage was 25 jaar oud en hard aan vervanging toe, zegt Piet Deelstra van Wicks. "Door ruilverkaveling zijn de afgelopen jaren verschillende percelen bij elkaar gevoegd. Het is nu één groot perceel van 18 tot 20 hectare. De grond werd te nat met de oude drainage. We zijn bezig om buizen om de acht meter te leggen." Op het perceel worden onder meer aardappelen en uien geteeld. Roelof Stroetinga

Medewerker Jan Beukeboom sorteert pootgoed bij akkerbouwer Remco van Wieringen in het Groningse Finsterwolde. Het Desiré-pootgoed is mooi schoon en heeft weinig beschadigingen, vertelt Beukeboom. "Het is alleen wel een fijne partij. Dat wisten we van tevoren. Dit komt door het droge voorjaar." Van Wieringen teelt op 20 hectare pootgoed ook de rassen Spunta en Primeura. "Vorige week zijn we begonnen met sorteren en hopelijk zijn we voor de kerstdagen klaar." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.