Home

Achtergrond 235 x bekeken

Stembureau toch gewoon tot 21.00 uur open

Stembureaus blijven voorlopig gewoon tot negen uur 's avonds open.

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken stelde vorige maand nog voor de lokalen een uur eerder te sluiten.

Daardoor zou er meer tijd zijn om alle stemmen te tellen nu er niet meer met stemcomputers maar met het ouderwetse rode potlood wordt gestemd. Het was de bedoeling de nieuwe openingstijden voor het eerst te hanteren bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Maar dat plan gaat bij nader inzien niet door, bleek vandaag.

Wel zal volgens een woordvoerder van Bijleveld bij die verkiezingen worden gekeken hoe het tellen van de stemmen verloopt en hoe groot de opkomst is in het laatste uur. Op basis daarvan wordt bekeken of het alsnog nodig is stembureaus eerder te sluiten. In de praktijk is gebleken dat vrij weinig mensen na acht uur nog gaan stemmen.

De PvdA in de Tweede Kamer pleitte maandag in een overleg met Bijleveld tevergeefs voor een experiment om stembureaus in grote steden naar Amerikaans voorbeeld een paar dagen eerder open te stellen. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen denkt dat dit tot een hogere opkomst kan leiden.

Bijleveld stelde dat de openstelling nu al ruim is: van half acht 's morgens tot negen uur 's avonds. "Iedereen kan z'n stem wel uitbrengen'', zei de bewindsvrouw. Ook wees ze erop dat de opkomst in de Verenigde Staten vorige week 65 procent was, terwijl die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen op 80 procent lag. "Wij hebben een behoorlijk goede opkomst'', constateerde Bijleveld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.