Home

Achtergrond 6 reacties

Steeds meer te kiezen in diervriendelijk voedsel

Het sterrensysteem waarmee de Dierenbescherming consumenten wil laten zien hoe diervriendelijk het voedsel is dat ze kopen, slaat aan.

Twee jaar na de introductie van het zogeheten Beter Leven-kenmerk hebben alleen al honderdduizenden kippen een beter leven en wordt onderhandeld met de kalversector om te bezien of ook kalfvlees in aanmerking zou kunnen komen voor een ster, meldt de Dierenbescherming. Nu komen de kalveren niet in aanmerking voor het kenmerk omdat de dieren bloedarmoede moeten hebben om blank kalfsvlees te leveren.

De welzijnsorganisatie voor dieren maakt de balans op bij een nieuwe uitbreiding van het Beter Leven-assortiment. Woensdag kreeg Herman Kemper (uit IJzevoorde) twee sterren voor zijn mais-scharrelkip en drie sterren voor zijn biologische landhoen. ”Het wordt voor de consument langzaam maar zeker steeds makkelijker om diervriendelijk geproduceerd kippenvlees te herkennen”, vindt Frank Dales, directeur Dierenbescherming.

In 2007 was de Volwaardkip het eerste product met een ster. De Volwaardkip is een sterker kippenras dat langzamer groeit, meer ruimte krijgt en naar buiten kan. De Dierenbescherming zag deze kip van meet af aan als een goed alternatief voor de kuikens die doorgaans in zes weken worden opgefokt tot vleeskippen, oneerbiedig ook wel plofkippen genoemd. Inmiddels zijn er ook producten van scharrel- en biologische kippen met het Beter Leven-kenmerk en heeft supermarkt Jumbo ook diervriendelijker geproduceerd varkensvlees.

Volgend jaar begint een campagne om het winkelend publiek nog vertrouwder te maken met het Beter Leven-kenmerk. Een ster betekent dat al aanzienlijk meer rekening is gehouden met dierenwelzijn dan in de gangbare veehouderij. Drie sterren geeft aan dat optimaal rekening wordt gehouden met dierenwelzijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Moet? Je wordt (haast) gedwongen,door die clubjes.

 • no-profile-image

  Harm

  De zgn "plofkip" is een topsporter. Deze topsporter zou ook beloond moeten worden. Wat is diervriendlijk, en wat is dieronvriendelijk?

 • no-profile-image

  koetje

  op zich niet een verkeerd idee als elke ster ook een meerwaarde vertegenwoordigd dus hoe meer sterren hoe duurder het product net als bij de restaurants en hotels

 • no-profile-image

  Boesje

  Voor de gangbare veehouderij moet je naar het buitenland!!!!

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vind het een goed process, en waarom.
  Het is een soort sector horizontaal en samenwerking tussen producent, tussenhandel, leverancier en consument. Hierin in voorlichting, transparantie en controle een belangrijk gegeven.
  Ik blijf pleiten voor volledige transparantie en daar naar produceren ipv dit produceren we, en vraag niet hoe, maar dit is het en niet zeuren verder.

 • no-profile-image

  Jeroen

  wordt onderhandeld met de kalversector om te bezien of ook kalfvlees in aanmerking zou kunnen komen voor een ster, meldt de Dierenbescherming. Nu komen de kalveren niet in aanmerking voor het kenmerk omdat de dieren bloedarmoede moeten hebben om blank kalfsvlees te leveren.

  Lekker objectief eigen vermogen hebben die lui.
  Onderhandelen? Je wordt gewoon bedreigt als je niet mee doet. En wat met de filmpjes van ophetland.tv daar was niks te zien van zieke kalverer of de filmpjes van de kippen. Land flipt helemaal.... Rinnie of die andere kippen vlug reageren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.