Home

Achtergrond

Slateelt over de grens kent zelfde problemen

Duitse slatelers kampen met overeenkomstige knelpunten in de teelt als hun Nederlandse collega’s.

Zo bleek op een gezamenlijke sla-excursie voor Duitse en Limburgse telers in het grensgebied georganiseerd door LTO Groeiservice.

Er werden bedrijven bezocht in Straelen, Nettetal en Baarlo. Als rassen waren hoofdzakelijk Neil en wat Gardia te zien. De Duitse telers hadden eveneens te maken met duur gas, lage prijzen en weinig toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. In Duitsland mag voorlopig nog wel Eupareen opgebruikt blijven worden. Supermarkten willen het aantal toegepaste middelen terugdringen.

Het stak telers wel dat de supermarktketens daarbij wel elders product gaan halen, zodra dat prijstechnisch gunstiger is, ook als in het buitenland ruimere regelgeving voor bespuitingen geldt.

In de winterperiode wordt minder sla geteeld, omdat sla-prijzen de hoge energiekosten vaak niet kunnen goedmaken. Ook worden lagere stooktemperaturen gehanteerd. Daarbij is het wel belangrijk om een actief klimaat te blijven realiseren, door iets eerder te gaan luchten. Bij koud winterweer is het tevens vaak helder weer, waardoor dankzij de instraling overdag gecompenseerd kan worden met een iets hogere temperatuur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.