Home

Achtergrond 5 reacties

Sector verwacht problemen door ammoniakeisen

Het in 2010 van kracht worden van de strengere emissie-eisen zal vergaande gevolgen hebben voor varkens- en pluimveehouders.

Dat verwachten belangenbehartigers en adviseurs voor deze sectoren. "Veel bedrijven zullen in de problemen komen, zeker gezien de huidige financiële situatie", voorspelt NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel.

LTO-vakgroep voorzitter Annechien ten Have wijst erop dat de regels vooral betrekking hebben op bestaande bedrijven. "Juist dan is het financieel onhaalbaar, bij nieuwbouw zijn de investeringen makkelijker op te brengen. Cramer heeft duidelijk geen idee hoe de sector er voor staat."

Er worden bovendien vraagtekens gezet bij de praktische haalbaarheid. "Er liggen al veel vergunningaanvragen. De gemeentes zullen dit helemaal niet aankunnen", voorspelt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

Los daarvan is het de vraag of de investeringen haalbaar zijn voor individuele bedrijven. "Veel bedrijven voldoen nog niet aan de eisen en moeten gigantische inspanningen en investeringen doen", signaleert Rob Aagten, bedrijfsadviseur bij LTO Noord Advies.

Hij wijst erop dat bij het verwachte uitstel de investeringen vrijwel gelijk zouden vallen met de strengere welzijnseisen, die voor de pluimveehouderij in 2012 en de varkenshouderij in 2013 van kracht worden. "Het past bij velen niet in het financieringsplaatje. Voor afbouwende ondernemers versnelt dit bovendien het moment van bedrijfsbeëindiging."

Hij deelt deze verwachting met NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel. "Dit alles is niet zomaar gerealiseerd. Of het wordt een versnelde sanering, in dat geval moet er iets tegenover staan."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ferdy Torbeyns

  Er is WEL een goedkope, haalbare en eenvoudige oplossing voor grote en kleine bedrijven:
  Zie de 3 filmpjes van 3 minuten op
  http://chrisal.be/index.php?item=21&subitem=95

  Op het einde zie je dat o.a. de ammoniakuitstoot met 80% gezakt is. Dat is slechts 1 van de voordelen van deze oplossing.

  Gisteren hoorde ik echter van een Nederlander die wekelijks een uur op SBS 6 is, dat Nederlanders soms koppig, betweterig en hardhorig kunnen zijn (ten koste van zichzelf).

 • no-profile-image

  consument

  Alle onzin overboord gooien en werken aan werkelijk goed beleid!! Het is crisis, geen wonder, al het geld voor onzin over de balk gegooit!!!!!! het grote probleem, de voedsel producent, de boer gaat er aan kapot!! Hoe duur zal het voedsel dan worden?

 • no-profile-image

  jan

  Er zijn volgens mij geen betaalbare systemen om bestaande (kleinere) stallen
  aan te passen.Wat een oplossing kan zijn ,zijn de ballen in de put maar daar hoor je niets meer van.Of heb ik iets
  gemist?

 • no-profile-image

  Piet

  NVV, LTO, NVP doe je werk, want dit wordt een ramp voor de varkens-en pluimvee sector. De overheid is een onbetrouwbare partner. Het kan niet zo zijn dat door beleid van een onbetrouwbare partner, en veel geschreeuw van een klein minderheid (lees milieu partijen) een gehele sector verdwijnt.

 • no-profile-image

  bert

  iedereen staat te watertanden, en kan niet wachten dat er veel boeren stoppen.
  veel boeren willen mega stallen bouwen. en willen alle vrij te komen rechten snel opkopen, en de politiek wil ook mega bedrijven, en waar nu nog kleine boeren wonen, worden straks mooie huizen gebouwd. anders zouden ze wel milder zijn naar de kleine bedrijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.