Home

Achtergrond

Schokland nieuwste dorp van Nederland

Werelderfgoed Schokland is vanaf vandaag officieel een dorp.

Het voormalige eiland scheidt zich daarmee af van de kernen Ens en Nagele. Een nieuw ijkpunt in de geschiedenis van het voormalige eiland dat bijna in zee was verdwenen.

In de middeleeuwen zorgde het water er bijna voor dat het eiland van de aardbodem verdween. Schokland werd vervolgens in 1942 door de Noordoostpolder opgenomen waarmee een unieke situatie ontstond. De mens had de strijd tegen het water gewonnen en Schokland werd omringd door land. In 1995 kreeg Schokland internationale erkenning door de plaatsing op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nu weten navigatiesystemen de weg ook te vinden naar het dorp. Dat is een goede prestatie. Schokland bestaat uit niet meer dan vier huishoudens, een museum, een restaurant en de woning van de lichtwachter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.