Home

Achtergrond 330 x bekeken

Schimmels liggen op de loer door te koele bewaring uien

Veel telers drogen hun uien onvoldoende, zeggen uienkenners Gerard Buizer van uienzaadfrima De Groot en Slot en Luc Remijn van DLV Plant.

Hierdoor liggen schimmels op de loer. Dat kan leiden tot tarra-uien. Er wordt te weinig geïnvesteerd in de bewaring van uien, zegt account manager Buizer. De lage uienprijs is hier debet aan. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.

"Veel telers ventileren nu al te weinig en hanteren een te lage bewaartemperatuur", constateert hij. "Hierdoor hoopt vocht zich op in de hals van de ui. Dit kan leiden tot penicillium, blauwschimmel." Remijn beaamt dit. "Doordat niet alle uien netjes zijn gestreken op het veld, hebben bepaalde partijen veel diknekken. Die zijn moeilijk te bewaren."

Ondanks eerdere waarschuwingen zijn telers in hun bewaring te snel teruggegaan naar 10 graden. "Met de huidige vochtige buitenlucht kom je dan in de problemen", zegt Remijn.

"Niet investeren in de bewaring vanwege de lage prijzen is het paard achter de wagen spannen", vindt Buizer. "Jammer." Maar het is nog niet te laat, benadrukt hij. "Door alsnog goed te ventileren met behulp van kachels om de bewaartemperatuur niet te laag te laten worden, kan het tij keren."

Remijn adviseert een temperatuur van 14 graden. "Dikhalzen moeten zes tot acht uur per dag worden gedroogd." Volgens Buizer mag de luchtvochtigheid nu niet boven 75 procent komen. "Beter een droge partij dan een te koele box."

Of registreer je om te kunnen reageren.