Home

Achtergrond 249 x bekeken

Salades gevoelig voor Listeria-besmetting

De populaire maaltijdsalades met stukjes vis, vlees of kaas en salades voor op de boterham zijn zeer gevoelig voor een besmetting met de Listeria-bacterie.

Ook kant-en-klaarworstjes, zachte kazen en vleeswaren vormen een risico.

Dat stelt Stijn van der Veen, die volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar methodes om de levensbedreigende bacterie Listeria monocytogenes onschadelijk te maken.

De Listeria-bacterie, ook wel bekend als koelkastbesmetting, heeft in 2006 in Nederland nog ruim zestig mensen ziek gemaakt, van wie een derde deel overleed. Afgelopen zomer overleden twintig Canadezen na het eten van besmette vleeswaren, aldus de promovendus.

Er gelden Europese regels om Listeria-besmetting in voedsel te voorkomen. Volgens Van der Veen zijn die regels toereikend. De bacterie overleeft pasteurisatie of opslag in zout en zuur niet. Het grootste probleem is besmetting die optreedt na de voorgeschreven conservering, dus onderweg van de fabriek naar de consument.

Listeria overleeft koelkasttemperaturen. Consumenten moeten dus goed opletten dat ze producten die ze zo uit de koelkast opeten, op de juiste wijze bewaren. Ook de houdbaarheidsdatum is belangrijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.