Home

Achtergrond

SP'er: snel beginnen met EU-toetreding Macedonië

De Europese Unie moet toetredingsonderhandelingen met Macedonië niet langer uitstellen, vindt SP'er Erik Meijer. Hij is als rapporteur voor het Europees Parlement betrokken bij de geplande aansluiting van Macedonië bij de EU.

De Europese Commissie had vorige week opnieuw uitstel voorgesteld, ditmaal tot na de verkiezingen in maart. De EU stelt de gesprekken al uit sinds 2005, toen het land kandidaatlidstaat werd. Argument dit keer is dat er bij de vorige verkiezingen ongeregeldheden plaatsvonden.

Meijer vindt de ongeregeldheden geen reden om de start van de onderhandelingen nog verder te vertragen. ,,De Macedonische regering heeft daarna alles gedaan om door gedeeltelijke herhaling van die verkiezingen dat probleem goed op te lossen.''

Die onderhandelingen gaan gezien de vele complicaties jaren duren; ook als nu snel wordt gestart zit toetreding voor 2016 er niet in, verwacht Meijer.

De EU wil uitbreiden met alle Balkanlanden. De toetredingsgesprekken met Kroatië kunnen eind 2009 klaar zijn, zei EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) vorige week. Servië kan volgend jaar kandidaat-lidstaat worden.

Meijer vermoedt dat de Europese Commissie feitelijk alleen werk maakt van uitbreiding met landen die zich van de EU dreigen af te keren, zoals Servië. De andere landen hebben toch weinig keus en dreigen daarom lang in de wachtkamer te moeten blijven, vreest Meijer.

Een ander probleem met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië is de naam. Macedonië moet een andere naam kiezen op aandringen van buurland Griekenland, omdat de huidige naam overeenkomt met een Griekse regio. Namen als Noord- of Nieuw-Macedonië krijgen steun van velen, behalve van de Macedonische premier. SP'er Meijer vindt de naamskwestie geen hinderpaal voor het begin van toetredingsonderhandelingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.