Home

Achtergrond 13 reacties

SP: waterschappen schenden stemgeheim

De waterschappen maken zich schuldig aan een flagrante schending van het stemgeheim bij de huidige waterschapsverkiezingen.

Dat stelt de Limburgse statenfractie van de SP in een vandaag uitgegeven verklaring. Op het stembiljet voor de verkiezingen van het nieuwe waterschapsbestuur wordt gevraagd de laatste twee cijfers van het geboortejaar in te vullen. Op het biljet staat verder: "Een niet of onjuist ingevuld geboortejaar maakt uw stem ongeldig''. Volgens het Limburgse SP-statenlid Edwin Bus kan blijkbaar worden gecontroleerd of het ingevulde geboortejaar juist is en wie de stem uitbrengt. Onaanvaardbaar, vindt de SP, die voorstelt om de Waterschapsbesturen op te heffen en deze voortaan onder verantwoordelijkheid van het provinciebestuur te brengen.

Ieder stembiljet heeft een uniek getal, bevestigt de website waterschapsverkiezingen.nl. Het daarin versleutelde geboortejaar wordt vergeleken met het cijfer, dat door de stemmer moet worden ingevuld. Kloppen beide getallen niet met elkaar, dan wordt de stem ongeldig verklaard. De waterschappen erkennen dat het theoretisch mogelijk is om het stemgeheim te doorbreken. Maar zij stellen strenge organisatorische maatregelen genomen te hebben om dit te voorkomen. "Uw stemgeheim is uitstekend gewaarborgd'', vinden de waterschappen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geplaats HTN

  Waardeloos deze verkiezing je moet er
  geen politiek spelletje van maken.
  want die hebben er helemaal geen
  notie van en zijn alleen maar uit op eigen
  politiek scoren.
  Verder heeft men zitten te slapen
  over het stemgeheim dat had ook
  anders gekund.

 • no-profile-image

  Wessel

  Duidelijk weer een waardeloze reactie van het waterschap. blijkbaar echt nergens verstand van. alleen hoe ze zelf een hoop geld op moeten strijken en dan nog durven te zeggen dat ze goed bezig zijn. erg jammer. gingen ze maar gewoon aan het werk.

 • no-profile-image

  Theo

  Lekker belangrijkvan de SP. Als de Sp wil dat waterschappen worden opgeheven moeten ze dat via de wetgever en de tweede kamer doen en niet zielig in de marge over stembiljetten zeuren.

 • no-profile-image

  joop

  ik ga niet stemmen als ik mijn geboortje jaar moet invullen!!!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Bij het stemmen voor zowel gemeente, provincie en tweede kamer wordt er ook gecontroleerd. Moeten deze dan ook maar worden opgeheven?

 • no-profile-image

  joop

  wat verdient zo'n waterschapsdirecteur eigenlijk, en wat verdient een gekozene?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De "knappe koppen" van de waterschappen hebben gewoon rechtop zitten suffen. Het was een kleine moeite om het stembiljet en envelop te voorzien van een unieke cijfer/lettercode. Het geboortejaar zou dan evenzeer juist ingevuld moeten zijn. Maar de mogelijkheid voor de stemgerechtigde om te controleren of het juiste stembiljet in de juiste envelop terecht komt was dan een kleinigheid.
  En wie controleert op de juistheid van ongeldigheid van de stemmen? Dit is achteraf niet controleerbaar!

 • no-profile-image

  Hans Bremer van Eigen Woning en Water ! (AGV Lijst

  Geachte Boerderij,
  Wij kregen meerdere reacties van mensen die hun stembiljet hadden verwisseld.
  Twee mensen zaten samen te kijken op wie ze moesten stemmen en verwisselden hun stembiljet.
  Toen wisten ze niet meer van wie het stembiljet was.
  Als je je geboortejaar onjuist invult, wordt je stem ongeldig.
  Mensen die dit overkomt moeten een nieuw stembiljet aanvragen. Dit moeten ze zo snel mogelijk doen, want anders kunnen ze geen gebruik maken van hun stemrecht.

 • no-profile-image

  Gert Jan

  AJS,NH heeft een belangrijk punt. Wie controleert of de biljetten wel door de juiste persoon worden ingevuld in meerpersoonshuishoudens, in instellingen en tehuizen? Theo vind dat controle op de democratie zielig doen is in de marge. We moeten met elkaar de democratie bewaken. Daar wordt al teveel op afgedongen sinds Balkenende regeert. Verder vind ik het griezelig dat de politiek zich met het Waterschap bemoeit. Koehandel met de veiligheid en belangenverstrengeling. Ze voeren de regie en doen de uitvoering. Dat kan toch niet. Dit moeten we niet willen. Afschaffen dit systeem.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens met de SP. Zo kan fijntjes gecontroleerd worden welke bevolkingsgroep daadwerkelijk gaat stemmen en welke de meerderheid heeft. Hierdoor is het risico aanwezig dat het waterschapsbeleid wordt gevoed door de electorale achterban om het pluche te behouden.
  Een slechte zaak, waterbeleid hoort geen politieke kwestie te worden, want die hebben hier geen kaas van gegeten.

 • no-profile-image

  wieringermeerder

  Ik moet normaal niks van de sp hebben maar hier hebben ze gelijk .Ik wil onmiddellijk internationale waarnemers.Trouwens we kunnen natuurlijk ook de provincies onderbrengen bij het waterschap , want wat die provincie nou doet behalve gepapegaai in china ,het verdampen van belastinggeld en goed boerenland onder water zetten weet ik niet . Het waterschap doet nog wat misschien niet even efficient maar ja.

 • no-profile-image

  ajs

  het is nog nog veel erger, in meer persoonshuishoudens is er geen enkele controle of ieder gezinslid wel zelf stemt. Er zullen vast huishoudens zijn waar'het hoofd van het gezin' voor iedereen stemt. hier is de tweede kamer duidelijk op gewezen maar doet er niets mee.............

 • no-profile-image

  stemloze

  direc verscheurd toen ik las dat je geboortejaar moet invullen, zo kunnen ze precies zien wie er stemd en op wie je stemd. hoezo stemgeheim?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.