Home

Achtergrond 251 x bekeken 17 reacties

Rutte: geen cent extra naar waterschappen

Jaarlijks gaat er 2 miljard euro naar de waterschappen en daar moet geen cent meer bij.

Dat stelde VVD-leider Mark Rutte gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in Lunteren, waar de liberale campagne voor de waterschapsverkiezingen werd gestart. "Waterschappen moeten zich alleen bezighouden met hun kerntaken om te zorgen voor veiligheid en schoon drinkwater, en stoppen met geldverslindende hobby's als ontwikkelingswerk in Afrika, tulpeilanden voor de kust of natuurontwikkelingsprojecten'', aldus Rutte.

Hij wil belangrijke taken als schoon drinkwater en veiligheid niet overlaten aan "one-issuepartijen of milieuclubs die het welzijn van muskusratten die onze duinen en dijken kapotknagen boven de veiligheid stellen van burgers''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Ton, de waterschappen houden zich niet direct bezig met drinkwater, maar wel indirect. Hier is helemaal niks mis mee, integendeel het is in ons aller belang.
  De kern, en daar zijn we het allemaal wel over eens, is dat de waterschappen zich met waterkwantiteitsbeheer moeten bezighouden zoals het ooit bedoeld was. En niet dit waterkwantiteitsbeheer misbruiken voor natuurontwikkeling. En dat heeft Rutte heel goed gezien.

 • no-profile-image

  bos

  Op de zelfde avond heeft Rutte ook gezegd dat ontpolderen niet de stem van de VVD zal krijgen in de tweede kamer wat nijpels ook heeft gezegd

 • no-profile-image

  gert

  geld als water

 • no-profile-image

  jol

  Rutte heeft hierin gelijk, waterschappen hebben te veel aan geld uitstaan bij die bank in ijsland. Ik heb nooit verzocht aan het waterschap om voor mij een spaarpotje te maken in het buitenland.
  mij valt op dat de VVD het op dit moment hard opneemt voor de agrarier.
  in mijn speurtocht naar de juiste stem voor de verkiezingen heb ik bij het lezen van de waterschapskrant van de VVD toch heel intresante dingen zien staan ten aanzien van agrarische ondernemers.

 • no-profile-image

  Henk Holterman

  Ferme taal van Rutte, hoop wel dat hij schoon oppervlaktewater bedoelde want het drinkwater hoort niet tot de bevoegdheden van waterschappen. Het zal toch best lastig worden om zonder de totale kosten van de waterschappen niet te laten stijgen met in elk geval de inflatie om de grote opgaven van WB21 in combinatie met de klimaatgevolgen en de Europese kaderrichtlijn Water. Dat de waterschappen geen natuurorganisatie moet worden ben ik het direkt mee eens maar als we de wateropgaven zoveel mogelijk kunnen combineren met natuuropgaven door stapeling van functies als uitgangspunt te nemen zorgt erwel voor dat een fors areaal grond voor landbouwfunctie kan worden behouden. Enige nuancering van deze ferme liberale taal is dus op z'n plaats.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Miltie, je hebt hier gelijk in. De boeren zijn de beste waterbeheerders. Ik leg het altijd heel simpel uit; de boer wil het niet te nat en niet te droog. Vooral voor dit laatste wil hij het liefst zoveel mogelijk water bergen. En hoe krijg je dit voor elkaar? Vergelijk het maar met een spons. Zowel een uitgedroogde spons als een verzadigde spons nemen allebei geen water op. Bij de uitgedroogde spons loop het water er gelijk af, en de verzadigde neemt geen druppel meer op. In beide situaties loopt het water weg. En zo is het ook in de landbouw, zowel uitgedroogde alsook kletsnatte grond neemt geen water op.
  En wat neemt het meeste water op? Simpel, een vochtige spons en ook vochtige grond. En wie kan nou beter bepalen wanneer de grond optimaal is om gewassen op te telen (en dus het meeste water vasthouden)? Goed geraden, de boer. En uit dit soort (praktijk)mensen behoorthet merendeel van een waterschapsbestuur te bestaan, en niet uit natuurvertegenwoordigers die hier geen kaas van gegeten hebben en alleen oog hebben voor nieuwe natuur.

 • no-profile-image

  Lerak

  En hoeveel verdienen de managers bij de Waterschappen.
  Een jaar geleden of meer ging het verhaal rond dat de grote man van de Brabantse Delta ruim 600.000 euro per jaar verdiend.
  Dat kan toch geen serieus verhaal zijn. Iemand in loondienst die een regionale onderneming aanstuurt.
  Als dat salaris standaard is bij de Waterschappen in Nederland, stel ik voor deze onmiddelijk op te heffen. Onder brengen bij de provincies en een loongebouw opzetten, waarbij 10 maal het minimumloon het uitgangspunt is voor het maximum van de salarissen in deze bevoorrechte club.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Blijkbaar verschilt het per waterschap wat er aan de hand is. Wij vallen onder Delfland, daar hebben ze niet de luxe van geld over. Wij zitten in het duurste stuk van Nederland kwa kosten voor de waterbeheersing. De waterschapslasten stijgen komend jaar naar ongeveer € 174 per ha ongebouwd!!!!!!! En echt niet om de bestuurders een vette premie te geven.
  Ik zou eerder pleiten voor extra ondersteuning voor waterschappen in verstedelijkt gebied (3200 inwoners per km2).

 • no-profile-image

  C.van Woudenberg

  Hoewel ik jaren waterschapsbestuurder ben geweest ben ik toch van mening dat de waterschappen niet meer nodig zijn en dat hun taak perfect door de Procincies overgenomen kunnen worden. De extra bestuurslaag die de waterschappen vormen is overbodige luxe. Van Woudenberg.

 • no-profile-image

  miltie

  waterschappen opheffen ;;polderwaterbeheer moet weer in boeren hand ;;beter beheer naar eigen inzicht ;kosten halveren; en niet zoals nu;gedwongen water peil;volgens vriendjes belangen;bij ons in de polder stuwen geplaatst ;zonder opgaaf van nut ;;wacht al 3 jaar op antwoord;;er word aan gewerkt roep de een na de ander;;100.000 eur"s gekost ;;greppel om de stuwen heen gegraven ;;want we hadden onderling een prima water peil ;nu niet meer als het aan de heren ligt;en hmiljarden aan ijland verspeeld denk ik;cijfers hoor en zie je niet

 • no-profile-image

  gert

  van Woudenberg,de boeren hebben via een waterschap een beter aanspreekpunt op de gang van zaken , dan via de meer bureaucratische provincies,die veel trager zullen reageren op wensen van boeren ,bv. over het waterpeil

 • no-profile-image

  ton

  Of Rutte begrijpt het niet of de jourmalist heeft niet geluisterd. Waterschappen houden zich niet bezig met drinkwater.
  Verder is het terecht, waterschappen moeten geen zaken als recreatie en natuur oppakken waar andere overheden die laten liggen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Zorg er dan voor, dat er helemaal geen geld van de overheid naar die cclubs gaat!Maar die ballen zou ie wel missen.

 • no-profile-image

  wvh

  En zijn partijgenoot Nijpels maar voorstellen om maar te ontpolderen.Zo'n partij kun je toch niet serieus nemen.

 • no-profile-image

  Thijs

  Rutte van de VVD slaat hier mee de spijker op zijn kop. De waterschappen moeten zich bezig houden met waterkwaliteit en kwantiteit. Het peilbeheer is van het grootste belang. Door hier goed mee om te gaan en te investeren in de daar voor benodigd heden. Dit door middel van voldoende stuwen in de watergangen te plaatsen en goed beheren. En tegen de wateroverlast, voldoende watergangen met daarbij de benodigde pompen en goed onderhoud van alle beken en bermsloten. hiermee kan men wateroverlast en verdroging voor komen. Dit voor alles van groot belang! Die natuurontwikkeling waar ze mee bezig zijn is diep triest, al het goede verwoesten en al dat vernatten trekt alleen maar ongedierte en insecten aan, dit is een ramp voor de volksgezondheid. Waar is men toch mee bezig?

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Rutte speelt steeds meer de grammafoonplaat van de grachtengordel af.Liberale boeren hebben in Nederland hebben een probleem met zo'n uit spraak.Of Nijpels die voor het ontpolderen is in Zeeland.De geschiedenis heeft geleert dat Waterschappen een 1e bestuurslaag moeten zijn Als de politiek zich meester maakt door populaire taal uit te slaan over waterschappen.Dat wordt het natte voeten net als Jorritsma toestemming gaf in Friesland om het zout onder de zeedijk weg te pompen.Nu zakt de boel sneller dan dat de aanname was.Waar is het boerenverstand bij deze partij.

 • no-profile-image

  boer mieras

  het beste van al is het opheffen van de waterschappen in ons land

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.