Home

Achtergrond

Rommelige omgeving maakt mensen ongehoorzaam

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft aangetoond dat mensen in een rommelige omgeving eerder overgaan tot norm- en regeloverschrijdend gedrag.

De onderzoekers van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen creëerden een zestal situaties waarin de verleiding werd gegeven tot het overtreden van wet- en regelgeving. Zo werd er een envelop half uit een brievenbus gehangen met daarin, duidelijk zichtbaar door een venstertje, een briefje van vijf euro. Bij graffiti op en rond de brievenbus stak 27 procent van de voorbijgangers het geld in eigen zak, bij een schone brievenbus en omgeving was dat slechts 13 procent.

Bij minder ernstig gedrag was het verschil zelfs nog veel groter. Een parkeerterrein werd afgesloten met een halfopenstaand hekwerk met daarbij een bord geen doorgang, omlopen voor de ingang en een bord geen fietsen plaatsen. Bij een situatie waar er toch fietsen tegen het hek stonden, glipte 82 procent van de mensen toch door het hek om sneller bij hun auto te zijn. Zonder fietsen tegen het hek was het aantal overtreders slechts 27 procent.

De onderzoekers achten bewezen dat normen en regels veel invloed kunnen hebben op menselijk gedrag, mits die normen en regels zichtbaar ondersteund worden door de omgeving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.