Home

Achtergrond 148 x bekeken

Roetwolken versterken klimaatverandering in Azië

In Azië smelten de gletsjers sneller, wordt het weer extremer en worden de grote steden donkerder.

De zogenoemde bruine roetwolken in de atmosfeer van Azië vormen vooral het probleem, omdat zij de klimaatverandering op het continent versterken. Dat stellen wetenschappers van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) in een donderdag gepubliceerd rapport over het milieu in Azië.

De roetdeeltjes uit de vervuilde wolken versterken volgens de onderzoekers klimaatveranderingen in Azië, omdat zij zonlicht absorberen en warmte vasthouden. De bruine wolken zijn vooral een toenemende bedreiging voor het klimaat in dichtbevolkte Aziatische landen als China en India. De roetdeeltjes zorgen er onder meer voor dat de gletsjers van gebergten als de Himalaya sneller smelten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.