Home

Achtergrond 196 x bekeken

Rinnooy Kan opnieuw invloedrijkste Nederlander

Net als vorig jaar is Alexander Rinnooy Kan dit jaar de invloedrijkste Nederlander.

Dat blijkt uit de derde Volkskrant Top 200, die de krant vandaag publiceert. De SER-voorzitter eindigde boven Bouwend Nederland-voorman Elco Brinkman (vorig jaar ook tweede) en Philips-topman Gerard Kleisterlee.

De hoogste vrouw is opnieuw FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ze steeg naar plek zes, waardoor er voor het eerst een vrouw in de toptien staat.

Rinnooy Kan voegde dit jaar nog enkele belangrijke nevenfuncties toe aan zijn cv, zoals het voorzitterschap van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Ook werd hij lid van de raad van advies van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Hij zegt in een gesprek met de Volkskrant ondanks de kredietcrisis optimistisch te zijn over Nederland. Vorig jaar maakte hij zich nog grote zorgen over de leegloop van het politieke midden door het succes van de SP, TON (Trots op Nederland) en Geert Wilders. Daardoor werd het volgens hem moeilijk stabiel beleid te voeren. Maar door de kredietcrisis en de dreigende recessie doet het kabinet het voor het eerst sinds lang weer goed in de peilingen.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en CPB-directeur Coen Teulings volgen op nummer vier en vijf in de topvijf van de 'bestuurlijke elite'. Na Jongerius is Marjan Oudeman, topbestuurder van het staalconcern Corus de hoogste vrouw, voor president-commissaris Annemiek Fentener van Vlissingen van het familiebedrijf SHV Holdings. Het aantal vrouwen in de Volkskrant Top 200 steeg van 29 naar 32.

Vandaag verschijnt de lijst met de nummers 1 tot en met 50 in de krant. De afgelopen weken publiceerde de krant de onderste regionen van de lijst al.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.