Home

Achtergrond 182 x bekeken

Rikilt: meer salmonella bij grote pluimveeslachterijen

Bij grotere slachterijen neemt het aantal salmonellabacteriën tijdens de verwerking sneller toe dan bij kleinere slachterijen.

Dat constateren onderzoekers van het Rikilt op basis van gegevens uit de periode 2002 tot 2005.

Vooral bij grotere slachterijen werd in aan het einde van de slachtlijn meer salmonella in kip gevonden dan bij het begin. Bij kleinere slachterijen was de toename beperkt. De onderzoekers verwachten dat de toename is te wijten aan het grotere aantal vleeskuikens dat aangevoerd wordt.

Over het geheel genomen nam het aantal gevallen van salmonellabesmetting wel af in de genoemde periode. 2,5 procent van het kippenvlees bleek besmet te zijn met de bacterie. In tegenstelling tot de afname van salmonellabesmettingen, nam het aantal campylobacterbesmettingen juist toe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.