Home

Achtergrond

Rijscholen sjoemelen met slagingspercentages

De slagingspercentages van rijscholen die op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staan, zijn niet altijd betrouwbaar.

Sommige rijscholen krikken hun cijfers op door slechte kandidaten onder een andere bedrijfsnaam te laten afrijden.

Voorzitter Thorald Rasker van FAM, een vereniging van grotere rijscholen, bevestigde vandaag een bericht daarover in het AD. De desbetreffende rijschoolhouders maken gebruik van de mogelijkheid dat rijscholen hun leerlingen niet onder hun eigen CBR-registratienummer hoeven te laten afrijden. Zij mogen ook een klant van een collega naar het examen brengen. De rijschoolhouders die hun slagingspercentage willen opkrikken, laten hun mindere leerlingen onder een andere bedrijfsnaam en bijbehorend nummer afrijden. Het komt voor dat zij op de parkeerplaats bij het CBR hun eigen naam van de auto afschroeven en vervangen door de naam van het andere bedrijf.

Rasker vindt het moeilijk te zeggen, hoe veel rijscholen met de slagingspercentages sjoemelen. Het is volgens hem moeilijk uit te roeien, omdat in de rijschoolwereld het zelfstandig ondernemerschap hoog staat aangeschreven. Ook ziet hij voor het CBR weinig mogelijkheden om aan de praktijk een einde te maken. De organisatie werkt aan een andere manier om examens aan te vragen. Daarbij machtigt een kandidaat een rijschool om bij het CBR een examen aan te vragen. Het probleem zal daarmee volgens Rasker echter niet uit de wereld zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.