Home

Achtergrond

Rhöse: nieuwe maatregel tegen scrapie overdreven

De nieuwe maatregel waarmee de Europese Unie scrapie wil bestrijden is volgens Erich Rhöse overdreven.

Het is boeren binnenkort verboden de melk van besmette schapen in het veevoer terecht te laten komen. De voorzitter van de Nederlandse Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) vraagt zich af waarom de EU tot deze maatregel is overgegaan.

"Tot nu toe is nog nooit aangetoond dat scrapie een gevaar vormt voor de mens", stelt Rhöse. Ook in Brussel is hier volgens hem stevig over gediscussieerd.

De invloed op de Nederlandse schapensector van de nieuw aangekondigde maatregel is volgens hem beperkt. "Nederland kent weinig melkschapenhouders en daarnaast bestaan er goede fokprogramma’s om scrapie tegen te gaan." Rhöse maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de Nederlandse schapenhouderij.

Uit cijfers van het CBS bleek onlangs dat het aantal schapen in Nederland in 2007 met 11 procent is afgenomen. "Ik verwacht volgend jaar een zelfde afname", vertelt Rhöse. "De sector zit in een neerwaartse spiraal."

Of registreer je om te kunnen reageren.