Home

Achtergrond 225 x bekeken

Rendementspact voor koppositie Nederland

Een weblog over verbetering van rendement deed veel stof opwaaien. Daar kom ik dus nog even op terug.

Een column op onze website, 'Unifar gaat in voer', deed nogal wat stof opwaaien. Zelf kregen we in twee dagen tijd 25 reacties, en voerleveranciers kregen individueel ook een storm aan reacties. Het doel is hiermee wel bereikt, er komt een besloten debat met verschillende partijen in de varkenskolom. Doelstelling: een goed rendement voor bedrijfsleven én varkenshouder.

Beetje brutaal

Het was dan ook een beetje brutaal neergezet, de kop werd gesierd door de vijf logo’s van de grote voerjongens als symbool voor het bedrijfsleven. Dit lokte extra veel reacties uit. Nu dit bereikt is, zijn de logo’s ook weer verwijderd.

Fokkerij, veterinairs en andere takken

Meerdere varkenshouders, van groot naar klein, hebben gezegd een bijdrage te willen leveren. Het bedrijfsleven heeft toezeggingen gedaan, net als het onderzoek. Er is nog niks georganiseerd, maar gedacht wordt aan een groep van 20-25 personen. Naast enkele varkenshouders zien we dan het management uit voer, veterinairs, fokkerij en bedrijfseconomische takken. Dan de belangenbehartiging, bankwereld, verwerking en onderzoek.

Nu al in vijf jaar halvering

Dat het aantal varkenshouders elke tien jaar halveert kunnen we niet tegengaan. Door de eisen van 2010 en 2013 verwachten deskundigen nu in vijf jaar zelfs een halvering, daarmee blijven maar een paar duizend varkenshouders over. Dat deze na zo’n enorme sanering ook nog geen gezonde winst genereren is onverteerbaar.

Nederland moet straks aan kop

De doelstelling is een goed rendement voor alle partijen in de varkenskolom, dus ook voor de varkenshouder zelf. Door verhoging van de efficiency is er nog genoeg te bereiken. Het teamwork kan een stuk beter en de beschikbare kennis kan gedeeld worden. Uiteindelijk moet varkenshoudend Nederland aan kop lopen in de wereld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.