Home

Achtergrond

Recessie raakt meerdere dochters van Cosun

Cosun-ondernemingen Aviko, Nedalco, Unifine en SVZ boeken de eerste drie kwartalen van dit jaar een lager bedrijfsresultaat dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De economische tegenslag werkt negatief uit op de resultaten van Cosun.

Dochterbedrijven Suiker Unie en Sensus hebben in dezelfde periode een beter bedrijfsresultaat gehaald dan in 2007. Dat schrijft de coöperatie in het ledenblad Cosun-magazine. "De recessie in Spanje en Engeland is nu al duidelijk merkbaar in de resultaten van het derde kwartaal."

Cosun komt niet in de problemen door de onrust op de financiële markt. Het is wel lastiger om extra geld aan te trekken. "Maar dat is nu niet nodig. De verwachting is dat bij het aflopen van leningen de herfinanciering duurder zal zijn."

Aviko (aardappel) en Nedalco (alcohol) scoren over de eerste drie kwartalen een lager bedrijfsresultaat dan vorig jaar dezelfde periode. Dat komt vooral door de hogere grondstofkosten ten opzichte van de verkoopprijzen die gerealiseerd kunnen worden, verduidelijkt stafmedewerker Jan Hazen. "Bij Unifine en SVZ staat ook de afzet onder druk. Toch worden voedingsmiddelenbedrijven minder hard getroffen dan andere bedrijven."

Suiker Unie en Sensus (cichoreiverwerker) scoren juist een beter bedrijfsresultaat. Hazen: "Dit komt door de fusie van de suikerbedrijven en doorgevoerde kostenbesparingen."

Suiker Unie moet dit jaar nog wel 140 miljoen euro afdragen aan het EU-fonds voor de herstructurering van de suikerindustrie. Hazen: "Die rekening betaalt Suiker Unie in het vierde kwartaal."

Over 2007 boekte Cosun een bedrijfsresultaat van 100 miljoen euro. Dat is 10 procent minder dan in 2006, maar is sterk beïnvloed door éénmalige lasten. Zonder deze lasten was het bedrijfsresultaat uitgekomen op 115 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.