Home

Achtergrond 299 x bekeken

Rapport Greet Hofmans-affaire 'anticlimax'

De bevindingen van de commissie-Beel over de Greet Hofmans-affaire vormen een anticlimax.

Dat schrijft historicus Cees Fasseur in zijn vandaag verschenen boek Juliana & Bernhard, Het Verhaal van een Huwelijk 1936-1956.

Fasseur kreeg na meer dan een halve eeuw als eerste inzage in het rapport over de geruchtmakende affaire. In de jaren 1949-1956 liepen de spanningen tussen koningin Juliana en prins Bernhard hoog op na de komst van gebedsgenezeres Greet Hofmans aan het hof. Het huwelijk stond op springen. Een commissie onder leiding van oud-minister Louis Beel deed onderzoek naar de problemen.

De commissie concludeerde dat Hofmans het veld moest ruimen en prins Bernhard zijn leven moest beteren. In het rapport, dat als bijlage bij het boek is opgenomen, ging de commissie echter niet in op een mogelijke echtscheiding van het koninklijk paar, de amoureuze escapades van de prins die de spanning met Juliana deed oplopen en een mogelijke troonsafstand van Juliana als zij zou vasthouden aan het contact met Hofmans.

Het verhaal dat Bernhard zijn vrouw wilde laten opnemen in een 'krankzinnigengesticht' is volgens Fasseur een verzinsel, waarvoor geen bewijzen zijn.

Fasseur ontdekte dat de commissie zich in ferme taal uitliet over de toestand op het paleis. Die was "in verschillende opzichten verziekt''. De historicus kwam er overigens achter dat er geen sprake van was dat minister-president Drees opdracht zou hebben gegeven tot het schrijven van dit rapport. De commissie-Beel werd ingesteld door Juliana en Bernhard zelf.

Premier Jan Peter Balkenende prees dinsdag de beslissing van koningin Beatrix "van soms ook voor haar en haar zusters pijnlijke privégegevens'' openbaar te maken, maar benadrukte dat het boek één onderwerp en één periode uit het huwelijk behandelt. "We moeten niet uit het oog verliezen dat er ook heel veel goede dingen zijn geweest. Ik wijs op de grote betekenis van koningin Juliana en prins Bernhard, voor ons land en voor elkaar. In hun latere leven hebben ze een meer evenwichtige relatie gekregen en elkaar ook gesteund.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.