Home

Achtergrond 8 reacties

Rabobank: boeren zien financiële buffer afnemen

Boeren financieren steeds vaker vrijwel met vreemd vermogen.

Dat brengt de gezondheid van de onderneming in gevaar bij sterk schommelende grondstofprijzen. Dat zei Dirk Duijzer, directeur food & agri van de Rabobank vandaag op het Future of Food & Agri Conres in Wageningen.

Sommige bedrijven kenden volgens Duijzer tot voor kort 10 procent eigen vermogen. In andere sectoren was dit eerder 60 tot 70 procent. "We zien nu dat men afhankelijker wordt van de bank en het bufferend vermogen daalt."

Volgens Duijzer maken schommelende grondstofprijzen de situatie steeds lastiger. "We zien op langere termijn een trendmatige groei van 1 à 2 procent voor vrijwel alle prijzen, die waarschijnlijk nauwelijks de stijging van kosten bijhoudt."

De kosten worden ook minder voorspelbaar doordat de gasprijs steeds verder los is komen te staan van de olieprijs. "De schommelingen worden ook steeds heftiger en we denken dat dit ook zo zal blijven, omdat grondstoffen steeds meer inwisselbaar zijn. Niet alleen onderling, maar zeker ook voor energie. Denk aan palmolie, maïs of soja."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Wat je niet hebt kan ook niet afnemen. De rabo zal ook de boer moeten sponseren, als ze wil blijven overleven.

 • no-profile-image

  gert

  de retailers krijgen steeds meer macht,en de boer steeds minder,vertel dit maar aan neelie want die denkt net andersom,een boer moet steeds investeren om zijn bedrijf op peil te houden,wat moet hij dan doen? de boer kan niet anders als hij boer wil blijven

 • no-profile-image

  boertje

  De banken financieren steeds meer, was eerder 500,- per vlv bespreekbaar nu is het € 500,- per vlv. zo gaat het bij de melkvee, zeugen kippen.

 • no-profile-image

  boer

  Boer blijven of de kost blijven verdienen????
  10% eigen vermogen? en jullie slapen nog lekker ???

 • no-profile-image

  groninger

  En jezelf nog steeds "zelfstandig ondernemer" op een "eigen" bedrijf noemen ????????

 • no-profile-image

  P. Franssen

  Wellicht is hetaan de tijd dat Boeren op een minder problematische wijze nieuwe stroomkoeien (lees windturbines) op hun akkers mogen planten.

  Dat scheelt duurzame revenuen in de beurs van de boer. Kijk eens naar onze oosterburen....... Ze kopen de stroom voor een prikkie, vangen voor het toelaten van turbines op hun landerijen enz. enz.

  Stop nu eens eindelijk met dat antigeleuter over die duizenden Keynesiaanse molens (ter land en ter zee) van Willem Vermeend.

 • no-profile-image

  Karel

  Groot, groter, grootst, en dan??????

  Niet meer, maar beter, en dan?????

  Maak je keuze!!!!!, of maak de juiste mix.

 • no-profile-image

  Piet

  Boeiend als je minder als 10% EV hebt. Als je een fatsoenlijk rendement heb, is er niets aan de hand. Voor boeren gelden andere solvabiliteitseisen als het MKB, en dat is niet omdat zij zo goed draaien. 1% rendement totaal vermogen is te weinig!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.