Home

Achtergrond 438 x bekeken

Primaire sector niet immuun

De kredietcrisis leidt tot lagere prijzen. Dus ze raakt de boer wel degelijk.

Het valt wel mee met de gevolgen van de kredietcrisis voor de agrarische sector, roepen deskundigen. Iedereen benadrukt dat de consument zal blijven eten. En wie produceert dat voedsel? Precies, boeren met in het verlengde daarvan de agribusiness die de producten be- en verwerkt en afzet.

Na wat doorvragen geven diezelfde deskundigen toe dat financiering wel lastiger is geworden. Investeringsplannen van boeren worden kritischer bekeken. Datzelfde geldt voor exportfinanciering. Banken zijn huiverig een betalingsverplichting over te nemen, dus dat maakt export moeilijker.

Het lijkt wel een collectief besluit tot optimisme: laten we elkaar niet de put in praten, de primaire sector kan tegen een stootje. Rabobank noemt het ‘een stabiele markt waar geen onrust is’.

Maar als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de westerse economieën voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaan krimpen, gaat dat wel degelijk gevolgen hebben voor de prijs die boeren voor hun producten ontvangen. Nu al is een verschuiving zichtbaar van het relatief duurdere rundvlees naar het goedkopere varkens- en pluimveevlees. Bij varkensvlees kiest de consument vaker voor gehakt en karbonade en niet voor varkenshaas. In tijden van crisis laat de consument luxe liflafjes links liggen en gaat hij voor het basisproduct. Dat brengt ook voordelen met zich mee. Zo past de tafelaardappel in een kariger huishoudbudget. Maar tegelijkertijd zijn de voorspellingen omtrent de fritesaardappel weer minder rooskleurig.

De verwerkende industrie heeft zich juist toegelegd op het produceren van (luxe) producten met toegevoegde waarde. Dát was de weg tot een hogere opbrengstprijs voor boeren. Juist die weg dreigt, deels, te worden geblokkeerd door de economische crisis. Dat leidt onherroepelijk tot lagere prijzen. Daarmee is ook de primaire sector niet immuun voor de kredietcrisis.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.