Home

Achtergrond 169 x bekeken

President Taiwan ontmoet Chinese gezant

De Taiwanese president Ma Ying-jeou heeft donderdag in Taipei de hoge Chinese afgezant Chen Yunlin ontvangen.

Het is voor het eerst sinds de vestiging van de communistische Volksrepubliek China in 1949 dat de leider van Taiwan een hoge gast uit Peking ontvangt.

China heeft de afvallige provincie Taiwan lange tijd zo veel mogelijk geïsoleerd omdat het niet aanvaardt dat het eiland feitelijk sinds 1949 onafhankelijk is en geen onderdeel meer uitmaakt van China. Veel anticommunistische nationalisten vluchtten in 1949 naar Taiwan en hebben het eiland sindsdien gedomineerd, soms tot ergernis van de inheemse Chinezen.

De ontmoeting tussen Ma Ying-jeou en de afgelopen maandag in Taipei gearriveerde Chen Yunlin heeft talrijke betogers op de been gebracht. Ze zijn door de oproerpolitie op afstand gehouden van de historische ontmoeting. De betogers eisen ook formeel onafhankelijkheid. Ze vinden dat de president met zijn steeds betere betrekkingen met China het streven naar onafhankelijkheid ondermijnt en het eiland verkwanselt.

Chen Yunlin tekent op zijn bezoek een reeks Chinees-Taiwanese overeenkomsten, vooral over het verkeer tussen Taiwan en het vasteland. Hij kwam ook met de plaatselijke dierentuin en de burgemeester van Taipei, Hau Lung-pin, overeen zeldzame dieren en planten uit te wisselen.

De Chinese gezant kreeg ook dieren cadeau zoals twee bijzondere Taiwanese geitenbokjes. Twee Chinese panda's Tuan Tuan en Yuan Yuan, gaan binnenkort naar Taiwan. Taiwan kreeg ze eerder al cadeau van de Chinese regering maar Ma Ying-jeou's nationalistische voorganger Chen Shui-bian blokkeerde hun komst

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.