Home

Achtergrond 2 reacties

'Preitelers niet marktgericht en niet vernieuwend'

De Nederlandse preitelers hebben teelt en mechanisatie van hun bedrijven beter voor elkaar dan al hun buitenlandse concurrenten.

Maar ze krijgen de slechtste prijzen, want voeling met de markt is nihil en aan productvernieuwing doen ze niet. Dat stelt Bert Didden, preiman bij Nunhems Zaden. Hij riep gisteravond de leden van de Werkgroep Prei Limburg van LTO Groeiservice op om in actie te komen.

"Prijzen van 40 of 30 cent zijn al niet best. Maar 20 cent zoals dit jaar, dat is dramatisch. Het is crisis, waar blijft het crisisberaad?" Het Nederlands preiareaal loopt al jaren terug. In 1999 nog ruim 3700 hectare, nu nog 2800. De 550 telers zijn bovendien verdeeld over een aantal marktpartijen die geen van allen veel te vertellen hebben in de keten.

Didden: "Overal waar ik kom zie ik afzetorganisaties, die samen met telers en met afnemers bezig zijn afspraken te maken over bijvoorbeeld kleinverpakkingen. Alleen in Nederland komt dat niet van de grond. Spreek uw afzetorganisatie daar op aan. Ook al heeft u als teler zelf de marketingkennis niet in huis, zij zouden dat wél moeten hebben of inhuren. Daar betaalt u ze voor."

Meer informatie hierover volgende week in het Weekblad Groenten & Fruit

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hilde

  Zij hebben het niet goed voor met de telers, nooit gehad. zij praten voor HUN.IK,IK,IK,zegt de kapitalist. Zij moesten verlegen zijn om zoiets te durven verkondigen want op de kap van de tuinders zijn zaadfirma's rijk geworden.
  De enige innovatie die zij hebben verwezenlijkt is het stelen van oude rassen bij de telers die ze nu veroordelen. Kennis van eigen telers gratis verkondigen in onze afzedgebieden.
  Zij verkopen hun zaden aan ons afzedgebiet, zij lopen ons al 100 jaar achterna, ze moesten zich schamen.
  We zullen zien wat de toekomst biedt, ik vertel alvast mijn toekomstverhaal niet verder.

 • no-profile-image

  oostlander

  Didden wat bij jij een napratend mannetje zeg, je doet niets anders dan dezelfde kolder verkondigen als al die andere zieners! kom nu eens met iets geheel origineels op de proppen. Al die andere telers die zogenaamd zo ontzettend innovatief zijn volgens jouw, die in gesprek zijn met hun handelshuizen over o.a. kleinverpakkingen etc. hebben het slecht tot zeer slecht!! Kijk naar de Paprika, de Tomaat, de Witlof, de Komkommer allemaal belabberde teelten. Jullie oeverloze geklets over innovatie kost ons meer geld dan het oplevert we telen met zijn allen gewoon teveel Didden dus je moet dat tegen de telers verkondigen zodat ze niet zoveel (veel te duur) zaad bij jullie kopen en er weer evenwicht tussen vraag en aanbod ontstaat. Je moet ze vertellen dat er weer een systeem moet komen waar de handel er zelf voor zorgt dat ze door transparantie best wel een goede prijs willen geven als het vooral maar niet meer is dan de concurrent geeft. In dat zelfde systeem zit ook een onmisbare factor X die er voor zorgt dat er al heel vroeg produkt uit de markt genomen kan worden zodat er weer ruimte ontstaat. Dus iemand die denkt maar raak te kunnen produceren die wordt dan vanzelf gestraft! Wat zou dat nu voor systeem zijn Didden! Laat je harsens maar eens knarsen. En maak die arme preitelers niet zo overstuur met je belerende vingertje!

Of registreer je om te kunnen reageren.