Home

Achtergrond 294 x bekeken 1 reactie

Pootgoedacademie niet landelijk

LTO ziet af van het oprichten van een landelijke pootgoedacademie.

Wel wil LTO Noord in de drie provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland een pootgoedacademie opzetten. In Groningen draait al een project voor kennisuitwisseling in de sector. Voorzitter Upt Hiddema van de LTO-sectie Friesland/Groningen: "Als je een pootgoedacademie op landelijke schaal wilt oprichten, heb je te maken met veel partijen en een grote geldstroom. Het ministerie van landbouw wil liever een project voor de hele akkerbouw, maar wij willen in de academie juist de nadruk leggen op de pootgoedsector."

In Groningen is vorig jaar een proefproject van start gegaan voor het optimaliseren van de pootgoedteelt. LTO Noord wil dat idee ook realiseren in Friesland, Flevoland en Noord-Holland. Hiddema: "Dat dekt meer dan 80 procent van het landelijke pootgoedareaal. In Groningen doen 25 telers mee aan het project. Die zijn daar tevreden over."

Het project in Groningen wordt gefinancierd door LTO Noord en de provincie Groningen. De handelshuizen leveren ook een bijdrage, zegt Hid­dema. "Deze opzet proberen we ook in de andere provincies van de grond te krijgen. We zoeken contact met de aardappelstudieclubs die al werkzaam zijn in deze provincies."

Er is veel behoefte aan kennis onder de pootgoed telers, motiveert Hiddema het initiatief voor de academie. "Dit jaar zijn er veel teleurstellingen vanwege de klasseverlagingen van pootgoed in de nacontrole van de NAK. Dit was vooral te danken aan virusaantastingen. De jaren hiervoor hadden we last van de bacterieziekte erwinia. Akkerbouwers steken veel geld in de teelt. De pootgoedteelt moet geen Russische roulette worden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    arme consumptieboer

    ze leren het toch nooit!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.