Home

Achtergrond 236 x bekeken 3 reacties

Politieke sanering

Voormalig landbouwminister Brinkhorst lukte het destijds om de vossenhouderij te verbieden.

De nertsenhouderij wist tot nu toe aan de saneringsdrang van politici te ontkomen, maar er wordt nu driftig een nieuwe poging gedaan in de Tweede Kamer om ook deze bedrijfstak om zeep te helpen. Of er op de hele wereld nertsen worden gehouden en of in Nederland voor deze sector de hoogste welzijnseisen gelden doet kennelijk niet ter zake.

Een deel van de politiek denkt te kunnen scoren met een verbod op het houden van nertsen en dus proberen ze dat voor elkaar te krijgen. Ik zie het eigenlijk zo: als je weinig kunt bereiken in de Tweede Kamer dan moet het maar over de rug van een kleine groep, in dit geval de nertsenhouders. Daar hoef je maar weinig lef voor te hebben. Een grote groep mensen aanpakken gaat immers ten koste van het electoraat.

Van de SP, Groen Links en de Partij voor de Dieren verwacht ik wel een actie om de nertsenhouderij verboden te krijgen, maar dat ook de Christen Unie hieraan meedoet valt bij mij in de categorie schijnheiligheid. Deze partij telt een flink aantal stemmers op het platteland, ook onder de boeren. Op bijeenkomsten en werkbezoeken in het land doen zij het voorkomen alsof ze begaan zijn met de positie van mensen die werken in een agrarische bedrijfstak, maar de nertsenhouders vallen daar kennelijk bij hen niet onder.

Ik ben trouwens benieuwd of het CDA ook in de toekomst de nertsenhouders nog blijft steunen. Overigens kan ik niet inzien waarom je wel dieren mag houden voor de melk, de eieren en het vlees en niet voor de huid. Al eeuwenlang gebruikt de mensheid dierenhuiden om zich te kleden, maar nu het huiden betreft die alleen gekocht kunnen worden door de welgestelden onder ons, moeten we dit volgens de moraalridders onder ons verbieden.

Eigenlijk moet je constateren dat er in de politiek steeds minder mensen rondlopen met bestuurlijke capaciteiten en steeds meer politieke diertjes die bereid zijn voor hun eigen positie anderen om zeep te helpen. Een sanering van deze politieke diertjes zou eerder op zijn plaats zijn.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel de Grote

  Over schijnheiligheid gesproken: hoe lang duurt het nog dat zogenaamd christelijk gelovigen onnadekend doorgaat met het ombrengen en villen van levende wezentjes met als enig doel om er zelf "mooier" uit te zien?

 • no-profile-image

  Jose

  Zijn wij alweer vergeten wat ''de beste man'' nog meer op zijn geweten heeft...?

  (Het is niet mijn bedoeling nabestaanden te kwetsen! )

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Als brinkhorst net zo met de politici omgaat als met de agrariers, is er morgen geen politici meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.