Home

Achtergrond

Peiling: coalitie bijna Kamermeerderheid

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie bijna een meerderheid in de Tweede Kamer hebben.

In de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Synovate van gisteren scoren zij samen 75 van de 150 Kamerzetels. Het is meer dan een jaar geleden dat de coalitiepartijen samen zo hoog stonden.

De PvdA haalt in deze Barometer 31 zetels, twee minder dan bij de verkiezingen in 2006. Het CDA krabbelt ook omhoog naar 38 zetels, drie minder dan in 2006. De ChristenUnie staat op zes zetels, net zo veel als de partij nu in de Kamer heeft.

Van de oppositiepartijen blijkt de SP drastisch in populariteit gedaald ten opzichte van 2006. De partij staat in de peiling op vijftien zetels, tien minder dan de socialisten nu hebben. De VVD staat op zestien zetels en heeft er nu 21 in de Kamer. De PVV stijgt van negen in 2006 naar veertien.

GroenLinks stijgt van zeven zetels nu, naar negen en D66 van drie naar negen in de peiling. De SGP en de Partij van de Dieren blijven op twee zetels staan en de eenmansfractie Rita Verdonk is nu goed voor acht Kamerzetels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.