Home

Achtergrond

PVV: export biggen daalt met bijna 4 procent

De biggenexport tot en met week 43 van dit jaar is 3,7 procent lager dan over de zelfde periode van vorig jaar.

Dat blijkt uit de gegevens die het Productschap Vee en Vlees verzamelt. De cijfers, met name die over de laatste weken, hebben een voorlopig karakter. De biggenexport ligt al het hele jaar onder het niveau van vorig jaar. Wel is het verschil vergeleken met drie maanden geleden kleiner geworden. Over het eerste halfjaar lag de export nog 7 procent lager. Enkele traditioneel belangrijke exportlanden voor Nederlandse biggen laten het dit jaar afweten. Dat geldt vooral voor Spanje en Italië. Ook naar Hongarije gingen veel minder biggen dan vorig jaar.

Exporteurs zoeken nieuwe bestemmingen en lijken die te vinden in vooral Oost-Europa. Naar Polen gingen 85 procent meer biggen dan een jaar geleden. Het gaat om bijna 10 procent van het totaal aantal geëxporteerde biggen. Grootste afnemer van Nederlandse biggen blijft Duitsland. Bijna de helft (48 procent) van de Nederlandse exportbiggen gaat daar naartoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.