Home

Achtergrond 230 x bekeken

PRI: één resistent gen wordt snel doorbroken

De aardappelsector kan beter terughoudend zijn in de teelt van het phytophthoraresistente ras Toluca.

Dat zegt Bert Lotz, teamleider Toegepaste Ecologie van Plant Research International (WUR-PRI). De resistentie wordt door slechts één gen gedragen. Daardoor kan resistentie snel wordt doorbroken. Lotz sprak op een symposium van chemiebedrijf Belchim. "Phytophthora kan zich snel aanpassen. We moeten zuinig zijn op de resistentiegenen."

Het PRI heeft dit jaar veldproeven uitgevoerd met aardappelrassen die via cisgenese resistent zijn gemaakt tegen phytophthora. Daarbij zijn soorteigen genen uit wilde aardappelrassen ingebracht in bestaande rassen. Lotz: "De aardappelrassen die via cisgenese resistent zijn gemaakt, blijven vrij van phytophthora, ook op de proefvelden die opzettelijk zijn besmet met de ziekte."

Cisgenese biedt nog een aantal andere voordelen, stelt Lotz. "Het inbrengen van gewenste eigenschappen gaat met cisgenese veel sneller dan via de klassieke veredeling. Bovendien kun je met cisgenese meerdere resistentiegenen in eenn ras stapelen. Door stapeling wordt de resistentie minder snel doorbroken."

Toluca is een ras van aardappelhandelshuis Agrico. Commercieel directeur Jan van Hoogen is het absoluut niet met Lotz eens. "Wat hij zegt klopt niet", reageert hij. "Vroeger werden rassen ontwikkeld met een makkelijk te doorbreken phytophthoraresistentie. Toluca heeft heel andere genen. Deze resistentie komt uit een solanumsoort die al miljoenen jaren in de andes groeit en nog nooit is doorbroken. Dat is volop getoetst."

Van Hoogen noemt een belangrijk argument om het ras sowieso in te zetten: "De biologische landbouw zit te spingen om resistente rassen. Daarom moeten ze breed op de markt. Zo kunnen deze akkerbouwers ook fatsoenlijk aardappelen telen."

Of registreer je om te kunnen reageren.