Home

Achtergrond 300 x bekeken

Overschrijding methomyl in komkommer niet gevaarlijk

De partij Nederlandse komkommers waarin een normoverschrijding van de insecticide methomyl is vastgesteld vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

De komkommers zijn geleverd aan een Belgische veiling. Het Belgische voedselagentschap FAVV stelde de overschrijding vast. De veiling riep daarop consumenten op komkommers die tussen 21 en 31 oktober aan de veiling waren geleverd, terug te brengen naar de winkel. De VWA vermoedt echter dat het grootste deel van de circa 23.000 komkommers al is opgegeten.

De normoverschrijding van de komkommer schommelt, volgens VWA, tussen 0,16 en 0,29 milligram per kilo, waar 0,05 milligram is toegestaan. De overschrijding is fors, maar is nog geen derde van de veiligheidsfactor 1. Boven de 1 loopt de consument een gezondheidsrisico.

Het is onbekend of de komkommers ook naar Nederland of andere landen dan België zijn uitgevoerd. De FAVV ontdekte de overschrijding bij een MRL-controle. Direct erna werd het EU-waarschuwingssysteem ingelicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.