Home

Achtergrond

Otter na 20 jaar terug in Friesland

Na twintig jaar huist er weer een otter in Friesland.

Natuurliefhebber Tjibbe de Jongh heeft zaterdag in natuurgebied de Alde Feanen bij Eernewoude uitwerpselen van het beestje gevonden. "Het is precies twintig jaar geleden dat ik op dezelfde locatie ook al uitwerpselen van de otter vond'', zegt de Jongh.

De Friese vereniging van natuurbescherming It Fryske Gea veronderstelt dat de otter een nakomeling is van de uitgezette otters in de Rottige Meenthe en de Weerribben. DNA-onderzoek moet uitwijzen of dit het geval is. "Het beestje heeft veel geluk gehad. Om hier te komen heeft hij drukke verkeerswegen moeten oversteken'', zegt Piet de Wit van It Fryske Gea.

"In Friesland zijn nog te veel knelpunten waardoor de otter weinig overlevingskans heeft. Het verkeer is een valkuil en ook visfuiken van de visserij zijn otteronvriendelijke, aldus De Wit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.